U SPOMEN

Komemorativnim skupom obilježena 79. godišnjica oslobođenja interniraca iz logora Kampor

Delegacija Primorsko-goranske županije predvođena dr. Vesnom Šendula-Jengić, ravnateljicom Županijske specijalne bolnice Insula, položila je vijenac i zapalila svijeću odajući počast žrtvama fašističkog Koncentracijskog logora Kampor.

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić istaknuo je da će Grad Rab kao vlasnik kompleksa spomen-groblja voditi brigu o njegovu održavanju jer su nevine žrtve koncentracijskog logora u Kamporu to itekako zaslužile. Poželio je svima, koji su ovim povodom doputovali na otok, ugodan boravak na Rabu, uz nadu da će iduće godine, kada se bude obilježavala jubilarna 80. obljetnica, brojnost delegacija biti još veća.

Logor su osnovali talijanski fašisti 1942. godina. U četrnaest i pol mjeseci postojanja, do oslobađanja interniraca 11. rujna 1943., kroz logor je prošlo oko 15 tisuća Hrvata, Slovenaca i Židova među kojima i oko 1.200 malodobne djece. Po procjenama, od izgladnjivanja i nehumanih uvjeta u logoru je umrlo oko 4.500 ljudi, od kojeg je broja identificirano 1.490 umrlih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari