ZNATNO KONKURENTNIJI NA TRŽIŠTU

Konferencija „Hrvatski turizam u Schengenu i eurozoni“ otkrila što je turističkom sektoru donio početak 2023. godine

Nacionalni turizam danas je znatno konkurentniji na međunarodnom tržištu, a Republiku Hrvatsku inozemni gosti percipiraju kao znatno pristupačniju i sigurniju destinaciju

Nakon što je s početkom ove godine Republika Hrvatska postala dio schengenskog prostora i eurozone, hrvatski su se građani susreli s nizom promjena koje su utjecale na njihove živote, a posebne dobrobiti osjetili su i dionici gospodarskog sektora, posebice onog turističkog dijela.

Upravo promjene koje je donijelo članstvo u Schengenu, ukidanje graničnih prijelaza, kao i pogodnosti koje je donio prelazak na euro, bile su krovne teme današnje konferencije „Hrvatski turizam u Schengenu i eurozoni“ održane u Opatiji na kojoj su sudjelovali visoki državni dužnosnici te predstavnici najeminentnijih turističkih kompanija u Republici Hrvatskoj, kao i sastanka ključnih aktera turističkog sektora s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Andrejem Plenkovićem, potpredsjednicima Vlade i ministrima, koji je uslijedio odmah nakon.

Hrvatski turizam postao još konkurentniji na međunarodnom tržištu

Zajednički je zaključak svih sudionika konferencije, ali i sastanka, kako je hrvatski turizam ulaskom u Schengen i uvođenjem eura kao službene nacionalne valute postao još konkurentniji na međunarodnom tržištu te kako isti danas privlači još i veći broj turista iz cijeloga svijeta.

„Dva strateška procesa i prioriteta koje si je ova Vlada postavila 2016. godine – ulazak u schengenski prostor i eurozonu, dakle ključni ciljevi za razvoj Hrvatske, uspješno su provedeni. Sve to dakako utječe i na hrvatski turizam koji je iznimno važan dio našeg ukupnog gospodarstva, važan je za naša ukupna ekonomska postignuća. Ove su godine, zahvaljujući i spomenutim integrativnim procesima svi pokazatelji efikasnosti turizma veći – 12 posto je više automobila na našim cestama, 10 posto je povećanje naplate cestarina, sve zračne luke bilježe bolje rezultate nego 2019. godine, a isto vrijedi i za trajektni promet. Pelješki most bilježi prosječan promet od 14 tisuća vozila na dan, ukupno je do sada njime prošlo 2,3 milijuna vozila, a trenutno je u Hrvatskoj više od milijun turista. Ono što je sada prioritet u turizmu – izrada je novog zakonskog okvira koji će biti lijek protiv stihijskog pristupa, neupravljanja u turizmu. Želimo postati uređena turistička zemlja čemu je važna pomoć i nedavno, nakon dvadeset godina, doneseni Zakon o pomorskom dobru, nova vrijednost koja je k tome otklonila i brojne dezinformacije koje su pratile njegovo donošenje“, poručio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Okupljani ključni dionici turističkog razvoja

Konferencija „Hrvatski turizam u Schengenu i eurozoni“ u Amadria Park Grand Hotelu 4 Opatijska Cvijeta u Opatiji okupila je visoke dužnosnike, predstavnike nacionalne, regionalne te lokalne vlasti i ključne predstavnike nacionalnog turističkog sektora.

Konferenciji su osim predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića i ministrice turizma i sporta Republike Hrvatske, Nikoline Brnjac, prisustvovali i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, ministar financija, Marko Primorac, riječki gradonačelnik Marko Filipović te župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, a sudjelovali su i predstavnici krovnih turističkih kompanija, medija te obrazovnih institucija, među kojima su bili Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d., Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d. za investicije, marketing i maloprodaju, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb d.d., Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam, Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Sandra Janković, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije d.d., Denis Šikljan, vlasnik DDG Group d.o.o. te Vedran Prica, vlasnik agencije Spatium nekretnine d.o.o., dok je panel raspravu moderirala Zrinka Grancarić.

Ministrica Brnjac predstavila je novi Zakon o turizmu

Ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske, Nikolina Brnjac na sastanku s predstavnicima turističkog sektora predstavila je i novi Zakon o turizmu, odnosno novi zakonski okvir koji je u pripremi, a kojim će se po donošenju Zakona dodatno regulirati procesi u turizmu.

„Ulazak u schengenski prostor i eurozonu dva su iznimno važna postignuća i za hrvatski turizam. Ističem da u strukturi naših gostiju čak 81 posto njih dolazi upravo iz zemalja schengenskog prostora, dok ih je 59 posto iz eurozone. Zahvaljujući i navedenim procesima, četiri posto je ove godine veći promet iz zemalja Schengena. Globalno, Hrvatska je postala dio destinacije Europa, čime je pojačana i razina sigurnosti, što je iznimno važno prigodom odabira destinacije odmora.

Dakako, i silno je poticajno poslovno okruženje po pitanju investicija. Ono što je danas u fokusu razvoja turističkog sektora, reforma je upravljanja turizmom, čiji je fokus održivost – društvena, ekološka i gospodarska. Ponosna sam da smo počeli mijenjati paradigmu hrvatskog turizma, s posebnim naglaskom na održivost, što je otvorilo prostor za donošenje novog Zakona o turizmu“, zaključila je Nikolina Brnjac.

Pavić: ACI -jeve marine na jugu sada su dostupnije i cestovnim putem

„Osim dobre pripreme za ovu turističku sezonu, ključnu su ulogu u ostvarivanju iznimno dobrih poslovnih rezultata u prvoj polovici 2023. godine odigrali i ulazak Hrvatske u schengenski prostor te eurozonu. Dolazak gostiju sa svih nama najvažnijih tržišta znatno je pojednostavljen, a cijene izražene u eurima svakako gostima olakšavaju svakodnevne aktivnosti.

Također želim istaknuti da su otvorenjem Pelješkog mosta naše marine na jugu sada postale dostupnije i cestovnim putem, što je svakako pripomoglo da i one polako vrate svoje poslovanje na razinu pretpandemijskih godina. U svakom slučaju, mogu reći da smo početkom sezone izuzetno zadovoljni te s mnogo optimizma gledamo i u njen nastavak, a već spomenuti ulazak u schengenski prostor i eurozonu daje nam dodatni vjetar u leđa, koji smo, rekao bih, dosad već dobro iskoristili“, istaknuo je predsjednik Uprave ACI d.d., Kristijan Pavić.

Hrvatska danas u znatnom boljem položaju

Okupljeni su zaključili kako je Hrvatska danas u znatnom boljem položaju nego što je bila ranijih godina, iako nacionalni turizam kontinuirano ostvaruje rekordne rezultate te uvelike doprinosi razvoju hrvatskog gospodarstva.

Pristupanjem schengenskom prostoru te ulaskom Hrvatske u eurozonu s početkom 2023. godine, hrvatski je turizam postao još konkurentniji na međunarodnom tržištu, a porasla je i potražnja od strane inozemnih gostiju, posebice onih sa zapadnoeuropskog tržišta koji čine većinu turističkog prometa ostvarenog u Republici Hrvatskoj.

Svi sudionici konferencije te sastanka koji je uslijedio složili su se u jednom – Republika Hrvatska je danas dostupnija turistima iz cijeloga svijeta, pa samim time i privlačnija, a ojačana je i pozicija Hrvatske kao sigurne europske turističke destinacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari