KOLOS

Konstruktorima Gradske knjižnice Rijeka uručena prestižna nagrada struke za izvrsnost u graditeljstvu

U Opatiji su započeli 18. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG), s više od 1700 sudionika, što je najveće okupljanje građevinske struke u Hrvatskoj, na kojoj je nova Gradska knjižnica Rijeka dobila godišnju nagradu KOLOS za izvrsnost u graditeljstvu u kategoriji projektiranje/ konstrukcije.

“Na putu prema oporavku i gospodarskom rastu jedna od ključnih uloga pripada građevinskoj struci. Građevinarstvo se smatra jednim od tradicionalnih stupova hrvatske ekonomije i statistike svjedoče o tome: doprinos naše djelatnosti gospodarstvu je izuzetan – u 2023., od ukupnoga broja zaposlenih u RH, 8 % je zaposlenih u našoj djelatnosti, a generiramo približno 5 % hrvatskoga BDP-a. Jedno novostvoreno radno mjesto u građevinarstvu generira dva dodatna radna mjesta u drugim djelatnostima., rekla je je na otvorenju 18. Dana predsjednica Komore, Nina Dražin Lovrec.

“Građevinska industrija nije samo bitan gospodarski sektor, već je bila i jest ključni nositelj gospodarskog, infrastrukturnog i društvenog razvoja. Program Vlade za ovaj mandat identificira četiri glavna razvojna smjera u ovom desetljeću a to su: demografska revitalizacija, digitalna transformacija, dekarbonizacija te obrazovanje.

Od 2015. do danas broj radnika u građevini je u prosjeku rastao oko 6 % godišnje, znatno brže u odnosu na prosjek EU. Govoreći o snazi građevinskog sektora danas, istaknuo bih da je rast bruto dodane vrijednosti građevinarstva u prvom kvartalu ove godine čak 13,1 %. Posebno veseli i podatak o sve bržem rastu investicija u fiksni kapital od 10,8 posto.

Porast obujma građevinskih radova

Ove podatke prati i obujam građevinskih radova. Statistika pokazuje da je u prva tri mjeseca ove godine obujam građevinskih radova porastao za 14,6 posto u odnosu na 2023. godinu.

Sektor građevinarstva imat će svoju ulogu posebno u segmentu dekarbonizacije kroz energetsku obnovu i zelenu tranziciju, ali i u demografskoj revitalizaciji kroz uključivanje u provedbu nacionalne stambene politike” – rekao je potpredsjednik Vlade Bačić.

Prvi dan konferencije obilježio je okrugli stol „Cestovna infrastruktura 2024. – 2030.“ posvećen glavnim investicijskim projektima u cestogradnji u Hrvatskoj i njihovom utjecaju na razvoj i rast gospodarstva. Kao uvod u okrugli stol Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta, predstavio je glavne investicijske projekte u cestogradnji do 2030. među kojima su proširenje autoceste A1 do Bosiljeva, autocesta do Dubrovnika, druga cijev tunela Učka. Škorić je istaknuo kako je u posljednje tri godine napravljeno više od 80 kilometara novih cesta, a u tom periodu investicijski ciklus je iznosio 1,1 milijardu eura od čega je 717 milijuna eura otišlo na nove investicije, odnosno izgradnju novih cesta. Nadamo se da ćemo u budućem razdoblju graditi godišnje 25 do 30 kilometara novih cesta”, rekao je Škorić.

Sudionici okruglog stola uz potpredsjednika Vlade Bačića i Josipa Škorića, bili su i Veljko Nižetić, direktor tvrtke Strabag i Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

Dodijeljene nagrade Kolos

Nova Gradska knjižnica Rijeka u Rijeci dobila je nagradu u kategoriji projektiranje/ konstrukcije te je KOLOS dodijeljen inženjerima Saši Mitroviću, Draganu Ribariću i Marku Ptičeku. U kategoriji projektiranje/geotehnika nagradu KOLOS dobio je Dalibor Ružić za projekt tunela Podmurvice na DC403 od čvora Škurinje do Luke Rijeka dok je za isti projekt, kao glavnom projektantu za idejni, izvedbeni i glavni projekt, KOLOS dodijeljen Damiru Šimuniću. Nagradu KOLOS u kategoriji projektiranje pomorske građevine dobio je Josip Zekan za projekt lukobrana Luke Sali.

U kategoriji Stručni nadzor građenja nagradu KOLOS za stručni nadzor izgradnje pristupnih cesta mostu Pelješac Duboka-Šparagovići-Zaradeže dobili su inženjeri Edvin Bralić i Faruk Alibegić, dok je KOLOS za vođenje građenja dodijeljen Suadu Julardžiji za vođenje građenja Tunela Podmurvice na državnoj cesti D403.

Nagrada KOLOS za životno djelo dodijeljena je prof. dr. sc. Borisu Androiću.

Od prvih Dana HKIG-a do danas godišnji susret dionika u građevinskoj struci postao je neizostavni stručni i društveni događaj. U proteklih 18 godina na Danima HKIG-a je sudjelovalo više od 16.000 sudionika i gotovo 1.600 predavača i voditelja okruglih stolova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari