O VAŽNOSTI PČELA

Korado Korlević u Kastvu održao važno predavanje povodom Svjetskog dana pčela: “Pobili smo sve drugo što je oprašivalo!”

Uoči Svjetskog dana pčela u Kastvu su se okupili pčelari i još jednom naglasili kako pčele imaju ključnu ulogu u našem ekosistemu te kao oprašivaći omogućuju rast brojnim biljakama, uključujući i one koje čine veliki dio naše hrane. Dan pčela nas posjeća na važnost njihove očuvanja za održivost naše planete, piše kanal Ri.

-“Međutim mi smo im snažno pomogli da nestanu. Uporabom svega i svačega. Svjetlosnim zagađenjem je u velikoj mjeri doprinjelo da oni klasični oprašivaći, njihov broj se drastično smanjuje, ističe predsjednik Udruge senzorskih analitičara meda Dražen Lušić.
Na ulogu i značaj pčela u svom predavanju osvrnuo se nadaleko poznati astronom, ali i stručnjak širokog područja interesa Korado Korlević.

-“One postaju sve važnije jer smo pobili sve drugo što je oprašivalo. Inače u normalnom svijetu bi negdje oko 40 posto padalo na pčele. Drugo bi bili noćni leptiri i sve ono što ide po noći. Kako smo uspjeli te leptiriće potamaniti raste važnost pčela, rekao je Korlević.

To što pčele postaju sve važnijama je velik je problem za čovječanstvo. A veliki je problem i što ne činimo dovoljno kako bi sučuvali njihova staništa.

Uz pčelare iz Udruženja pčelarskih udruga PGŽ o pčelama i pčelarstvu imaoje što reći najstariji pčelar – 92-godišnji Đuka Petrić.

-“Mi ne znamo kolika je vrijednost pčele za oprašivanje. Da nema pčela ne bi bilo ni života na zemlji rekao je Einstein. One su božije životinje, prve životinje. Treba imati ljubav za poziv. A pčelari koji to rade imaju veliku ljubav.

OĐuka smatra kako je čovjek pogriješio kada je odlučio pobjeći od prirode.

-“Ne znamo vrijednosti i ne koristimo puno toga. U šumi su nekad ljudi živili, mi danas ne znamo otiću u šumu jer ne volimo drvo. Mijenja se vrijeme, dolazi elektronika i tehnika, ali pčele ništa neće moći zamijeniti, rekao je Petrić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari