ODRŽANO PRIMANJE

Korejska delegacija je posjetila Rijeku

Nakon potpisa Memoranduma o razumijevanju i zajedničkoj suradnji sa gradom Busanom  u prvi službeni posjet Rijeci došla je delegacija iz Nacionalnog instituta za razvoj ljudskih potencijala Koreje s ciljem da se upozna s politikama lokalne vlasti vezanim uz inovacije i poticanje poduzetništva te istraže nove ideje za projekte suradnje između dviju zemalja.

Goste iz Koreje primili su gradonačelnik Marko Filipović, Maja Malnar, pročelnica UO za komunalni sustav i promet, Jana Sertić, pročelnica UO za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte i Ljiljana Buljan, pročelnica UO za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo.

U korejskoj delegaciji iz Nacionalnog instituta za razvoj ljudskih potencijala – National Human Resources Development Institute (NHI) bili su: Kim Kisun – Glavni ravnatelj/ Komisija za antikorupciju i građanska prava, Kim Yonghoon – Glavni ravnatelj/Korejski ured za intelektualno vlasništvo, Kim Jinhyoung – Glavni ravnatelj/Ured za ruralni razvoj, Kim Taerag – Glavni ravnatelj/Korea Railroad Corporation, Suh Junghoon – Glavni ravnatelj/Koreja Internet i sigurnost, Cho Hyunsoo – Glavni ravnatelj/Ministarstvo okoliša, Ha Pillkyoo – Glavni ravnatelj/Služba za razvoj ljudskih potencijala Koreje.

Nacionalni institut za razvoj ljudskih potencijala nudi razne tečajeve osposobljavanja usmjerene na predviđanje potreba vezanih uz razvoj te prilagođavanje promjenama našeg doba. Sudjeluju u programu “Senior Executive Program (SEP)” pri NHI-u, namijenjenom dužnosnicima na razini generalnih direktora iz središnjih i županijskih državnih agencija te izvršnim dužnosnicima iz javnih institucija.

Hrvatska je jedna od zemalja koje Korejci najviše žele posjetiti, a gospodarska suradnja između dviju zemalja se širi. Upravo zato korejska je delegacija došla u prvi službeni posjet Rijeci kako bi saznali više o politikama lokalne vlasti vezanih uz inovacije hrvatskih tvrtki i industrija te istražili nove ideje za projekte suradnje između dviju zemalja. Nakon Rijeke, posjetit će Split i Zagreb.

Teme o kojima se razgovaralo doticale su se gradskih politika vezanih uz gospodarski i industrijski razvoj grada. Koje se mjere za poticanje poduzetništva provode, kako se razvijaju inovacije, koje su prepreke na tom putu i sl. Goste iz Koreje zanimalo je, budući da je Hrvatska privukla znatna sredstva izravnih stranih ulaganja, koliko je Rijeka primila stranih ulaganja, te je li to ostavilo kakav pozitivan učinak na industrijske inovacije u Rijeci?. Nadalje, s obzirom na to da je Rijeka nedavno potpisala sporazum o prijateljstvu i suradnji s gradom Busanom, najvećim lučkim gradom u Koreji, a prošle je godine i premijer Republike Koreje posjetio Hrvatsku i potpisao memorandum o razumijevanju između lučke uprave Busan i Lučke uprave Rijeka, pomaže li Rijeka promicanju industrijskih inovacija u industriji brodarstva i lučke logistike?

Pročelnice Maja Malnar, Jana Sertić i Ljiljana Buljan gostima iz Koreje odgovorile su na sva pitanja vezana uz teme razgovora te predstavile aktivnosti gradske uprave i svojih upravnih odjela vezane uz poticanje poduzetništva i investicije te prostornu plansku dokumentaciju, posebice vezanu uz velike razvojne projekte. razgovaralo se o Centru za kompetenciju i projektu Smart city, povlačenju europskih sredstava iz EU fondova, poticanju poduzetništva kroz bespovratne poticaje, oslobađanje ili umanjenje komunalne naknade, mentorstvo i ulogu Start up inkubatora te razvoja Plave industrije.

Gradonačelnik Filipović predstavio je gospodarske i razvojne potencijale Rijeke kao najveće hrvatske luke koji se nalazi na dva evropska prometna koridora. „Naš se grad razvija i napreduje u područjima građevinarstva, turizma, digitalizacije i održivog upravljanja energijom. Trenutno razvijamo i intenzivno provodimo velike projekte u cestogradnji, početkom godine smo otvorili novu bolnicu za ženu i dijete. Koncem prošle godine otvorili smo novu gradsku knjižnicu u riječkom Art kvartu – prostoru bivše tvornice Rikard Benčić.  Među značajnim projektima je razvoj  cestovne infrastrukture koja će povezivati naš novi terminal s autocestama i željezničkim mrežama. Novi lučki terminal Rijeka Gateway gradi se na temelju 50-godišnje koncesije koja je dodijeljena tvrtkama Maersk i ENNA Energia Naturalis. Također, započeli su i radovi na izgradnji novog autobusnog kolodvora u Rijeci, a puno je gradilišta u samom centru grada zbog radova na velikom EU projektu Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture i projektu obnove toplinarstva. Jedan od projekata je izgradnja nove marine koja će imati značajan utjecaj na nautički i urbani turizam. Poseban naglasak stavljamo na digitalizaciju usluga gradske uprave i projekte koji nas vode ka ostvarenju koncepta pametnog, otvorenog i potpuno transparentnog grada.

Iako korejsko tržište još nije dosegnulo svoj puni potencijal u Hrvatskoj, vjerujem da će korejski investitor prepoznati investicijski potencijal u Rijeci, kao što su to već učinili mnogi drugi strani investitori u našem gradu. Isto se odnosi na suradnju u području turizma jer Rijeku često posjećuju korejski turisti, i nadam se da će se taj broj u budućnosti još više povećati.

Grad Rijeka i Korejsko veleposlanstvo u Zagrebu, kao i konzulat Republike Koreje u Rijeci, imaju produktivnu suradnju. U travnjusmo potpisali Memorandum o razumijevanju i zajedničkoj suradnji s gradom Busanom. Busan i Rijeka imaju puno sličnosti, riječ je o lučkim gradovima s izuzetno dinamičnim razvojem i planovima za budućnost. Suradnja će doprinijeti jačanju gospodarske suradnje i uspostavi suradnje na drugim područjima poput kulture i sveučilišta. Naš grad, svojom raznolikom kulturom i strateškim položajem spreman je dočekati korejske tvrtke, investitore i putnike. Rijeka je grad otvoren prema svijetu, s velikim investicijskim potencijalom, dinamičnom i rastućom ekonomijom, uspješnom kulturnom scenom te toplom i gostoljubivom zajednicom. Iskreno se nadam da će se naša izvrsna suradnja nastaviti i u budućnosti, kazao je Filipović.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari