MORE KAO PROFESIJA

KOSTRENA: Kreće realizacija Kuće kostrenskih pomoraca!

Foto: Kostrena

Kada je nešto toliko veliko i važno kao što je to za Kostrenu more i pomorstvo, onda zaslužuje dobiti počast, u vidu nečeg trajnog i opipljivog kao što će to biti kuća Kostrene i dom ljudi kojima je more profesija, koja će interpretirati upravo tu emociju proizašlu iz neraskidive veze Kostrenjana i mora.

Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca uspješno je prebrodila sve teškoće i čekanja i napokon je došao trenutak kada će početi radovi na realizaciji ovog vrijednog projekta. Početkom listopada potpisan je ugovor o dodjeli 1,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava dobivenih putem ITU mehanizma, u okviru zajedničkog projekta Urbane aglomeracije Rijeka „Povežimo se baštinom“. Preostala sredstva za realizaciju projekta osigurana su u proračunu Općine Kostrena za 2021. godinu. Početkom siječnja bit će pokrenut postupak javne nabave, a odmah po odabiru izvođača započet će i radovi na rekonstrukciji zgrade stare škole u Sv. Barbari i unutarnjem uređenju.  Bude li se projekt razvijao prema planiranoj dinamici, predviđeno trajanje radova je 11 mjeseci pa bi slijedeće godine upravo u ovo vrijeme, za Dane Općine, interpretacijski centar mogao biti službeno otvoren.

S ciljem da upravlja projektom, a potom i  Kućom pomoraca te da preuzme ulogu organizatora kulturnih događanja, početkom 2020. godine u Kostreni je osnovan Centar kulture Kostrena, a ulogu njegove prve ravnateljice preuzela je Borka Reljac: „Pomorci i pomorstvo sukus su kolektivnog identiteta, sumiran u pojam ‘baštine’, koja danas ima ključnu ulogu u području lokalnog razvoja i destinacijskog kulturnog turizma. Općina Kostrena je samim osnivanjem inicijalno pokrenula promišljanje svoje kolektivne prepoznatljivosti, a od 2016. ta se ideja nedvosmisleno oblikovala u pravcu pomorstva, pomoraca i sudbine pomoračkih obitelji, kao ključnog elementa na kojem Kostrena treba graditi svoj specifični brand identitet.

Kuća pomoraca bit će smještena u zgradi stare pučke škole u Sv. Barbari koja čini cjelinu s crkvom sv. Barbare i Narodnom čitaonicom u Kostreni Sv. Barbari. Svojevrsni je to ‘genius loci’ Kostrene, mjesto okupljanja mještana koje će realizacijom projekta dobiti na dodatnom značaju i široj prepoznatljivosti.  U skladu sa suvremenim muzeološko-interpretacijskom pristupom, kojeg u suradnji s Općine Kostrena i mještanima razvijaju stručnjaci iz tvrtki Osam iz Zagreba, Aka-Tim iz Rijeke i Visualia iz Pule, Kuća pomoraca Kostrena razvija se kao suvremeni interpretacijski centar koji posjetitelja uvodi u sve ranije spomenute razine oko pomorstva.

Interpretacijski prostor prostirat će se na sve tri etaže stare škole. Budući posjetitelji susrest će se s temama koje su istovremeno globalne, poput ekologije mora, pomorstva, navigacije, nepredvidivosti mora i lokalne, primjerice izazovi života obitelji pomoraca nekad i danas, dihotomija broda i kuće, specifičnosti Kostrene i zadužbine njenih pomoraca. Sve to uz još nekoliko dodatnih manjih pod-tema prezentirat će se kroz originalne predmete i interaktivnu multimedijsku interpretaciju. Namjera nam je učiniti iskorak u prezentaciji lokalnog identiteta i vjerujem da ćemo uz pomoć profesionalnog tima stručnjaka u tome i uspjeti“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari