DUGO IŠČEKIVANI

Video | Kostrena napokon dobiva dom za starije! Imat će 144 ležaja, a za lokalce povoljniji uvjeti

Kamen temeljac na parcelu veliku 13 tisuća četvornih metara postavit će se ove jeseni. Moderno će zdanje pružati pogled na cijeli Kvarnerski zaljev

O njemu se govori godinama, ali tek od danas dom za starije u Kostreni postaje stvarnost. Potpisan je posljednji ugovor kojim je konačno osiguran novac potreban za izgradnju Doma s pet zvjezdica. Pali su potpisi na ugovor težak deset milijuna eura. Kreditno je to zaduženje Općine Kostrena koje je nedostajalo za ostvarenje generacijskog sna – izgradnju doma za starije osobe.

“Kamatna stopa koju će dom ovdje imati je oko 2 i pol posto, inače da nije ove subvencije bila bi 3 i pol posto, e sad na iznos od 10 milijuna eura kroz 15 godina to vam je izravna novčana ušteda za Općinu Kostrena milijun eura”, rekao je Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a.

Kamen temeljac na parcelu veliku 13 tisuća četvornih metara postavit će se ove jeseni. Moderno će zdanje pružati pogled na cijeli Kvarnerski zaljev.
“Podržavam Dom i jedva ga čekam i mislim da ću bit jedna od korisnica”, rekla je Marica.

“Ja sam imala mamu i tatu koje sam dogledala do smrti i znam što to znači, tako da sam ja sto posto za dom i prva bih potpisala da idem”, rekla je Biserka.

Mještani Kostrene imat će povoljnije uvjete od ostalih korisnika s područja županije koji će imati pravo tu potražiti smještaj. Imat će 144 ležaja i dodatne usluge za još 300 do 400 korisnika.

“Pomoć u kući, poludnevni i cjelodnevni boravak, usluge savjetovanja i podrške, znači svi oni korisnici koji svoju zapravo treću životnu dom žele zapravo provesti u okrilju svog doma i udobnosti svog doma, moći će one najpotrebitije stvari dobiti iz ove institucije”, rekla je Iva Mičetić, pročelnica Upravnog odjela za opće i pravne poslove Općine Kostrena.

Investiciju tešku 21 milijun eura pomogle su Vlada i županija, ali općinska blagajna je ključna.

“Potrebno i bitno i hvala Bogu i onomu tko je to želio i tko je odredio i ja mu čestitam”, rekla je Danica.

To je načelnik Općine koji nam kaže da za dvadesetak dana ide natječaj za odabir izvođača, a potom i radovi.

“Naša županija treba još puno više kapaciteta nego što će biti u ovom domu, dakle tu ima apsolutno mjesta i za sve druge projekte i županijske domove i ostalo s obzirom da županija Primorsko-goranska spada u tri županije koje imaju najmanji kapacitet u odnosu na broj stanovnika starijih od 65 godina”, rekao je Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena.

Tvrdi, cijene neće biti ekstremne nego prihvatljive. Rokovi cure, za 23 mjeseca Kostrena dobiva dom najmodernije generacije koji se gradi po uzoru na one u zapadnoj Europi, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari