OBJAŠNJENJE

KOSTRENA U tijeku je saniranje površinskog zagađenja mora; Iz Ine otkrili kako je uljni film dospio u more

U moru kod Kostrene, blizu Inine Rafinerije nafte u Rijeci, primijećeno je nedavno površinsko zagađenje, što se identificira kao uljni film, a trenutno se poduzimaju mjere sanacije, piše Index.

Načelnik Kostrene, Dražen Vranić, izjavio je da je Općina Kostrena kontaktirala relevantne institucije poput Ine, Lučke kapetanije i Državnog inspektorata kako bi hitno reagirale na ovaj problem, identificirale uzrok te poduzele mjere za brzu sanaciju. Cilj je donijeti akcije koje će zahtijevati od odgovornih da poduzmu sve potrebno kako bi se spriječilo ponovno onečišćenje.

Iz Ine su odgovorili novinarima navodeći da proizvodnja Rafinerije nafte Rijeka normalno funkcionira te da nisu primijećena nikakva propuštanja opreme ili spremnika. Navode da se uljni film koji je primijećen uz rafineriju pojavio zbog obilnih kiša koje su pale protekle noći, uz istovremeno snažno jugo koje je potaknulo ispiranje podzemnih slojeva.

Ina aktivno radi na sanaciji štete, uz stalni nadzor radnika rafinerije i specijalizirane tvrtke koja se bavi sanacijom mora kako bi spriječili daljnje širenje uljnog filma.

Kako bi se dugoročno riješio problem sa zagađenjem podzemnih voda, Ina je izbušila dodatne bušotine i instalirala novu opremu kako bi učinkovitije uklonila zagađivače te spriječila njihovo dospijevanje u more. Također su proveli geofizička istraživanja radi boljeg razumijevanja stanja podzemlja. Suradnja s tvrtkom specijaliziranom za hidrogeološke konzultacije je kontinuirana, a provode se i projekti sanacije kanalizacije, spremnika i tankova kako bi se spriječio eventualni ispuštaj zagađivača u podzemlje.

Osim toga, Ina surađuje s nekoliko svjetski poznatih kompanija specijaliziranih za remedijaciju okoliša kako bi pronašli najefikasnije i ekološki prihvatljive metode čišćenja, piše Index.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari