IZUZETNO BOGAT PROGRAM RIJEČKOG KARNEVALA

Kreće maškarano ludilo! Riječki karneval ove godine je kratak ali sladak: Tko izdrži ovo sve u nepunih mjesec dana, može se zvati ‘kraljem maškara’!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Iz centra grada polako nestaju blagdanski ukrasi, a zamijenit će ih ukrasne trakice, koje najavljuju riječko najposebnije doba u godini, svima nam omiljeni Riječki karneval.

Tradicionalno peto godišnje doba započinje 17. siječnja uz zvuk Antonjskog roga, a traje do Pepelnice 14. veljače.

Očekuje nas jedno kratko, ali programski vrlo bogato karnevalsko razdoblje te će se u manje od mjeseca dana nagurati velik broj maškaranih zabava, koncerata, humanitarnih akcija, sportskih događanja, ali već svima i dobro poznatih tradicionalnih manifestacija.

Sve to, i puno više, najavljeno je danas na konferenciji za medije na Botelu Marina.

Izbor Kraljice Riječkog karnevala u Exportdrvu

Uvodna manifestacija u karnevalska događanja očekuje nas ovog petka, 19. siječnja u Exportdrvu u 20 sati, kada Riječki karneval dobiva novu Kraljicu i ključ Grada predaje se u ruke maškara čime i službeno započinje njihova vladavina.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski pozdravio je sve ljubitelje Riječkog karnevala i sve sponzore te najavio brojna karnevalska događanja koja nas očekuju u narednom periodu.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Osvrnuo se na ovogodišnji Izbor Kraljice Riječkog karnevala u Exportdrvu kada će se službeno i predati ključevi, a vlast će se „odmoriti“ na nešto manje od mjesec dana. Poželio je svim sudionicima Dječje karnevalske povorke lijepo vrijeme te najavio velik broj sudionika Međunarodne karnevalske povorke.

Najavio je, između ostalog, i ovogodišnji Humanitarni karnevalski gala party te naglasio kako će sredstva od prodaje ulaznica biti donirana neprofitnoj Udruzi UZOR.

„Pozivam sve naše sugrađanke i sugrađane da poprate sva karnevalska zbivanja i budu dijelom ovogodišnjeg Riječkog karnevala, kao sudionici povorki i brojnih događanja, ili pak kao gledatelji, ili vjerni pratitelji ovog, najšarenijeg događanja u našem gradu.“, istaknuo je Palčevski.

Na Izboru nastupit će pet kandidatkinja uz emisije na Kanalu Ri

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je da mu je izuzetno drago da smo na početku petog godišnjeg doba, kada maškare preuzimaju vlast, točnije ovog petka u Exportdrvu u 20 sati.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Na ovogodišnjem Izboru, u izmijenjenom formatu, nastupit će pet kandidatkinja koje će se u pratnji svojih karnevalskih grupa kroz zabavne igre i nastupe natjecati za titulu Kraljice Riječkog karnevala.

Samom Izboru prethodit će tri emisije na Kanalu Ri koje će se prikazivati od 15. do 17. siječnja u programu Kanala Ri s početkom u 20 sati.

Glasanje za Kraljicu Riječkog karnevala odvijat će se putem službene internetske stranice Turističke zajednice grada Rijeke (glasovanje će biti otvoreno od 15. siječnja u 20 sati do 18. siječnja u ponoć). Glasovi publike pribrojit će se ocjenama žirija na finalnoj večeri koja se održava 19. siječnja.

Tijekom finalne večeri, dodijelit će se i posebne nagrade karnevalskim grupama. Ulaznice za ovogodišnji program neće se naplaćivati, već će se dijeliti u Turističkom informativnom centru (TIC) na adresi Korzo 14. Ulaznice će se moći preuzeti 16., 17. i 18. siječnja, a ukupno će biti dostupno 1500 komada.

Na Dječjoj karnevalkoj povorci više od 5700 djece u 63 karnevalske grupe

Također, Škarpa najavio je Dječju karnevalsku povorku 27. siječnja, koja broji više od 5700 djece okupljenih u 63 karnevalske grupe, a dolaze iz Primorsko-goranske županije, Istarske, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

„Navedena brojka izuzetno veseli, jer daje garanciju da ćemo očuvati tradiciju i običaje, što je i osnovni cilj ovoga kraja i da ćemo na taj način osigurati budućnost Riječkog karnevala.

U Međunarodnoj karnevalskoj povorci gotovo stotinjak karnevalskih grupa proći će centrom grada, a grupe dolaze iz cijele Hrvatske te 14 inozemnih grupa iz Italije, Mađarske, Slovenije, Republike Sjeverne Makedonije, Indije, Belgije i Crne gore. Svakako jedna lijepa promocija Rijeka, a prvenstveno Riječkog karnevala, tradicije i običaja ovog kraja., istaknuo je direktor Turističke zajednice grada Rijeke.

Također naglasio je bogati program i brojna događanja u sklopu Riječkog karnevala, od humanitarnih manifestacija, sportskih manifestacija do kulturnih manifestacija i onih zabavnog karaktera. Zahvalio se svim organizatorima programa u sklopu Riječkog karnevala, koji će se predstaviti sa svojim manifestacijama u sklopu preostale dvije konferencije za medije na temu Riječkog karnevala, a posebnu zahvalu uputio je sponzorima bez kojih ne bi ni bilo realizacije programa.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je kako je zaista veseli da se već po 41. put tradicionalno održava Riječki karneval.

Riječki karneval će doprinijeti odličnim turističkim rezultatima

Riječki karneval je tijekom svih ovih godina zahvaljujući trudu svih organizatora i puno šire, ušao u čak 500 manifestacija koje New York Times preporučio da se treba posjetiti tijekom života.

“To govori o samom značaju Riječkog karnevala za Primorsko-goransku županiju i u turističkom smislu naše destinacije”, naglasila je.

Zahvalila se svima koji upravo pridonose tome te istaknula kako će i dalje podržavati organizatore, jer je navedeno bitno za dovođenje gostiju ne samo u glavnoj sezoni, nego upravo sada u predsezoni kada je to najpotrebnije. Istaknula je sjajne turističke brojke u nazad deset godina u siječnju i veljači te povećanje noćenja za 90% što je zasigurno velikim dijelom upravo i zbog Riječkog karnevala.

“Riječki karnevalski kantun”

„Od Sušačke Drage i Vežice, preko Pašca i Kozale do centra Rijeke i Zameta, grupe članice Riječke udruge karnevalista pokazuju već godinama što je to toliko posebno u karnevalskoj tradiciji Rijeke pa smo sve naše aktivnosti odlučili povezati u “Riječki karnevalski kantun”. Sve je već započelo u subotu Draškom kolonom, a nastavlja se u srijedu, na Antonju, na Pehlinu, Pašcu i Zametu. Istoga će dana u Tower centru Rijeka biti otvorena izložba karnevalskih kostima simboličnog naziva “Volim grad koji teče”. Svakoga ćemo se petka navečer tradicionalno družiti na tancima u Domu Pašac, a 3. i 10. veljače i u Domu Zamet. Neće nedostajati niti zabava za najmlađe u Dragi, na Kozali, Pašcu i Zametu. Gornja će Vežica 27. siječnja ugostiti Maškarano boćanje, zaplesat će se i na Noći krinolina na Botelu Marina, a posljednji će petak i subota donijeti i humanitarne Karaoke i Pidžama party u Caffe baru “Iskra”. Na najzaljubljeniji dan u godini, 14. veljače, nimalo romantični vatreni kraj doživjet će Pust, krivac za sve nedaće i zlo. Vremena je ove godine malo, a mjesta i razloga za zabavu puno, stoga – Živio Pust!”- istaknula je Maja Stepančić, predsjednica Riječke udruge karnevalista.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Trinaesto izdanje Carnival Snowboard Sessiona

Miodrag Toskić, predsjednik Snowboard kluba Nine, najavio je trinaesto izdanje Carnival Snowboard Sessiona u subotu 20. siječnja 2024. u snowboard parku na Platku u disciplini slopestyle. Osim atraktivnog natjecanja, CSS će na omiljeno primorsko skijalište donijeti i dašak Riječkog karnevala.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Natjecanje će okupiti brojne snowboardere/ice iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije i Rumunjske te će biti najmnogobrojnije izdanje Carnival Snowboard Sessiona do sada.

Program počinje u 11 sati te završava u 16 sati za kada je predviđeno proglašenje pobjednika. Nagrade za seniore su novčane, a za juniore i djecu pripremljene su prigodne medalje i plakete. Tijekom cijelog programa zabave neće nedostajati, a za to će se pobrinuti DJ Dog i voditelj David Puharić. Zahvalio se Turističkoj zajednici garda Rijeke i Turističkoj zajednici Kvarnera bez koji ovo ne bi bilo ni moguće te se zahvalio Skijaškom savezu Primorsko-goranske županije i GSC-u Platak, koji su ove godine napravili snowboard park te će natjecanje biti daleko na kvalitetnijoj razini.

Meštar Sandi zahvalio se svim maškaronima i karnevalistima na velikom trudu i odricanjima za kostime i alegorijska kola koja izrađuju i aktivnostima po brojnim manifestacijama, da se užanca ne zatare.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Pozvao je sve na brojne manifestacije u sklopu Riječkog karnevala te na uvodnu manifestaciju – Izbor Kraljice Riječkog karnevala ovog petak u Exportdrvu, Dječju karnevalsku povorku i veliko finale- Međunarodnu karnevalsku povorku.

Maja Babin, aktualna Kraljica Riječkog karnevala istaknula je kako joj je ovo bilo predivno iskustvo i velika čast nakon svega što radi za Riječki karneval zajedno sa svojom grupom. “Srce mi je puno, predat ću ono materijalno, a ono divno zadržati u sebi i drago mi je da se i druge djevojke imaju priliku natjecati i doživjeti ono šta sa ja doživjela uz ovog našeg prekrasnog mladog Meštra. Bilo mi je predivno otplesati kroz sve karnevalske događaje, upoznati mnogo nasmijanih srca, mnogo veselja, jednostavno predivno.“, izjavila je Maja Babin.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Svim prisutnima na konferenciji za medije obratio se pokrovitelj Riječkog karnevala, regionalni menadžer marketinga kod kupaca Zagrebačke pivovare, Ivan Marohnić te istaknuo kako je Zagrebačka pivovara izuzetno ponosna da je partner Riječkog karnevala već duži niz godina. „Vjerujem da barem dio vrijednosti koje njeguje Riječki karneval njegujemo u našoj kompaniji, one se u pravilu odnose na uključivost, toleranciju te na angažman zajednice i vjerujem da smo tu našli jednu dobru poveznicu između našeg brenda i Riječkog karnevala kao dio neizostavnog identiteta našeg kraja.“

Pozvao je sve na karnevalske zabave u Exportdrvu pod nazivom Čarnival Export, gdje nas 27.1. očekuje Let 3, 03.02. gost iznenađenja, 10.02. grupa Fortunali i 11.02. Koktelsi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari