MNOGE NOVOSTI

Kreće rekonstrukcija Opatijske ulice u dužini od oko 1.270 metara

Idi na originalni članak
Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Tijekom ovoga tjedna započinju pripremni radovi na rekonstrukciji dionice  Opatijske ulice, od hotela Hilton, do početka autokampa Preluk u dužini od oko 1.270 metara

Oglas

Investicija je ukupno vrijedna 585.851,49 eur (s uključenim PDV). Primorsko – goranska županija temeljem potpisanoga Sporazuma o reguliranju međusobnih odnosa u sufinanciranju projekta rekonstrukcije kolnika i nogostupa Opatijske ceste snosit će iznos od 300.000 eur, a Grad Rijeka preostali iznos od 285.851,49 eur.

Naime, riječ je o prometnici kojom se povezuju jedinice lokalne samouprave u turistički vrlo razvijenom području za koje je nužna kvalitetna i sigurna prometna infrastruktura.  

Obzirom da je riječ o velikom zahvatu, u svrhu što kvalitetnijeg informiranja javnosti, Rijeka plus d.o.o. će o svim fazama radova kontinuirano obavještavati javnost putem medija, službene web stranice Društva i društvenih mreža. Za sva eventualna pitanja građana vezano za predmetno, Rijeka plus stoji na raspolaganju putem telefona 051 311 401, kao i putem službene mail adrese info@rijeka-plus.hr

Rekonstrukcija cijele kolničke konstrukcije i nogostupa

Opatijskom ulicom, kao nerazvrstanom cestom, upravlja Grad Rijeka, a održavanje nerazvrstanih cesta povjereno je trgovačkom društvu Rijeka plus d.o.o. koje je i nositelj ovoga projekta rekonstrukcije Opatijske ulice. Temeljem postupka javne nabave izabran je izvođač radova na rekonstrukciji – tvrtka Guste zidine d.o.o.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Radovi uključuju skidanje, odnosno frezanje dotrajalog završnog sloja asfalta, sanaciju kolničke konstrukcije u punoj širini te izgradnju jednostranog nogostupa duž cijele dionice na način da se ugrađuje rubnjak koji će nadvisivati kolnik, čime će se razdvojiti pješački promet i unaprijediti sigurnost svih sudionika u prometu.  

Uz to, uz prometnicu će se  postaviti  i nova ograda visine 1,10 metara u skladu s važećim propisima, što znači da će se sve tri vrste ograde, koja trenutno postoje na lokaciji, zamijeniti novom. Naime, na dijelu južne strane prometnice sada se nalazi površina uz kolnik namijenjena za pješački promet, odijeljena od kolnika obilježenom rubnom crtom, dok se na ostalom dijelu proteže nogostup.

Sigurnije prometovanje

Projektom rekonstrukcije predviđena je i djelomična izgradnja sustava oborinske odvodnje, obzirom da se oborinska voda u postojećem stanju prometnice slijevala po terenu. Izgradnjom slivnika uz rub nogostupa na lijevoj strani prometnice, oborinska voda će otjecati u upojni bunar, a za bujične vode ugradit će se i betonske kanalice. 

Prilikom izvođenja radova na nogostupu neće se prekidati prometovanje dionicom već će promet biti propuštan naizmjenično. Tijekom samoga postupka asfaltiranja kolnika prometnica će se zatvoriti, a promet će se odvijati obilaznim pravcima.  

Podsjetimo, manji dio Opatijske ulice u dužini 269 m rekonstruiran je 2020. godine kada su izgrađena obostrana autobusna ugibališta i nogostup na sjevernoj strani prometnice te raskrižje u formi rotora za potrebe izgradnje ulaza u hotelski kompleks Hilton.

Obnovljena prometnica, zahvaljujući suradnji Grada Rijeke i Primorsko – goranske županije, unaprijedit će  sigurnost svih sudionika u prometu, a završetak radova očekuje se do konca veljače 2025. godine.  

Exit mobile version