OVOG PETKA

Kuća kostrenskih pomoraca ponosni sudionik ovogodišnje manifestacije Noć muzeja

Hrvatsko muzejsko društvo organizator je nacionalne manifestacije Noć muzeja u koju se uz brojne muzeje i ustanove iz cijele Hrvatske po prvi puta uključila i Kostrena sa svojim novim Interpretacijskim centrom Kuća kostrenskih pomoraca. Kuća će u petak 26. siječnja od 18 do 23 sata otvoriti svoja vrata posjetiteljima i predstaviti bogatu pomoračku baštinu Kostrene, posebno onima koji je još nisu imali prilike upoznati.

Fokus ovogodišnje manifestacije usmjeren je na važnu ulogu muzeja u zajednici i razvoj nove publike. Predstavnici novih generacija u potrazi su za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima i temama koje će angažirano odgovoriti na sve izazove vremena u kojem živimo, a Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca svojim je konceptom vjerujemo da je uspješno odgovorio takvim izazovima.

Kuća je smještena u bivšoj školi u Kostreni Sv. Barbari, a svojim suvremenim pristupom interpretira temu pomorstva koje već stoljećima oblikuje život Kostrene i Kostrenjana. Interijer je konceptualiziran na tri etaže, a svaka etaža simbolizira putovanje između neba, zemlje i mora. Prostor prizemlja posvećen je tematskim cjelinama o moru, naglašavajući utjecaj čovjeka na more i ističući važnost očuvanja morskog okoliša. Prvi kat simbolizira kopno i donosi priču o ženskoj i obiteljskoj perspektivi, o kostrenskim pomorcima i kapetanima, njihovom životu u brodu, na pučini i emocijama koje proživljavaju.

Potkrovlje je rezervirano za interaktivni doživljaj, s elementima poput oceana znanja, brodskog dnevnika, nebeske, zemaljske i satelitske navigacije te iskustva plovidbe kroz VR naočale. Ovaj prostor pruža posjetiteljima jedinstvenu priliku da dožive pomorsku avanturu na suvremen način. Brojni ekrani i digitalni sadržaji donose različite priče pomoraca, priče o povijesti Kostrene vrijednimda da budu ispričane i da odvojite vrijeme kako biste ih poslušali. Jednim klikom možemo vas povesti na putovanje svjetskim morima kojima su stoljećima plovili Kostrenjani.

“Sada kada imamo svoju Kuću kostrenskih pomoraca, napokon smo se i mi mogli uključiti u Noć muzeja i pridružiti se brojnim muzejima i ustanovama diljem Hrvatske koje će, te sasvim posebne večeri, širom otvoriti svoja vrata publici”, poručuju iz Kostrene čija će Kuća u petak biti otvorena od 18 do 23 sata. Uz besplatan razgled suvremenog načina prezentacije pomorske baštine, posjetitelje nakon obilaska očekuju fritule, topli čaj i kuhano vino.

Dobrodošli u Kuću kostrenskih pomoraca i u Kostrenu, mjesto gdje more piše priče, a vjetrovi skrivaju avanture.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari