Lista za Rijeku obilježila 13. rođendan: “Snaga multikulturne i otvorene Rijeke!”

Lista za Rijeku je u petak navečer održala proširenu sjednicu Savjeta stranke na kojoj je pred 60-tak članova i simpatizera obilježeno 13 godina od osnutka stranke

Savjet je jednoglasno podržao rad stranke u prvoj polovici mandata aktualnog saziva riječkog Gradskog vijeća, a istovremeno je donesena odluka o izradi programske platforme za iduće parlamentarne izbore na kojima Lista za Rijeku namjerava sudjelovati u suradnji s progresivnim, liberalnim i regionalnim političkim opcijama.

Izvještaj o radu vijećnika Kluba Liste za Rijeku Gradskog vijeća Rijeke u prvoj polovici mandata iznio je njegov predsjednik Zvonimir Peranić koji je istaknuo kako konstruktivan rad stranke daje vidljive rezultate i snažan je poticaj za nastavak aktivne politike i u narednom periodu.

Vijećnici Kluba Liste za Rijeku su u aktualnom mandatu do sada postavili 104 vijećnička pitanja, podnijeli 98 amandmana na akte, od kojih su uglavnom svih prihvaćeni, održali 75 sjednica radnih tijela kojima su na čelu (Predškolski odgoj i obrazovanje, kultura i izbor i imenovanje) od kojih je 9 sjednica bilo tematskog karaktera.

Član predsjedništva Filip Jakovac osvrnuo se na stranačku inicijativu nagrađivanja mladih startupovaca koja se u praksi pokazala i više nego opravdanom.

– Uz našu pomoć mladi su poduzetnici dobili novi vjetar u leđa, a koliko je mjera dobro prihvaćena najbolje govori rekordan broj prijava u novu generaciju startupovaca, istaknuo je Jakovac.

O programu poticanja potencijalno darovite djece u osnovnim školama grada Rijeke govorila je dr.sc. Jasna Arrigoni. Projekt pod nazivom ‘Igram se, istražujem, spoznajem – program poticanja potencijalne darovitosti osnovnoškolaca grada Rijeke’ bit će javno predstavljen tijekom sljedećeg mjeseca. Osmišljen model ima za cilj u sustavnoj provedbi kroz određeni vremenski period obuhvatiti sve odgojno-obrazovne ustanove u gradu s ciljem pružanja odgovarajuće odgojno-obrazovne podrške potencijalno darovitoj populaciji u Rijeci.

Članica predsjedništva Henriet Bilandžić prezentirala je Savjetu aktivnosti vijećnika Liste za Rijeku u mjesnim izborima istaknuvši kako se na prošlogodišnjim mjesnim izborima Lista za Rijeku nametnula kao treća politička snaga u gradu.

O brojnim inicijativama stranke vezanim uz očuvanje i promociju riječkog identiteta izvijestila je članica predsjedništva Laura Marchig koja je istaknula kako će iduće godine Rijeka postati EPK pod sloganom Luka različitosti, a upravo je Lista za Rijeku glavni promotor različitosti i svih riječkih posebnosti koje čine njen neponovljiv identitet.

– Otvorili smo politički prostor i omogućili dogovor između Grada Rijeke i Zajednice Talijana oko označavanja povijesnih naziva toponima u Starom grad i valorizacije oba povijesna naziva grada Rijeka i Fiume, a svoj trg je napokon dobio Riccardo Zanella, predsjednik Slobodne države Rijeka.To je i smjer kojim želimo dalje ići i graditi našu Rijeku kao slobodarski, građanski, multikulturalni grad, ponos cijeloj Srednjoj Europi kojoj pripada, zaključila je.

Član Savjeta i predsjednik Mjesnog odbora Kantrida Milan Popadić izvijestio je o aktivnostima stranke vezanim uz bolji status manjinskih zajednica koje su rezultirale 50-postotnim povećanjem proračuna za rad Vijeća nacionalnih manjina u našem gradu.

Dopredsjednica European Free Alliancea(EFA) i članica Savjeta Nelida Pogačić govorila je o suradnji Liste za Rijeku s europskim regionalnim i manjinskim strankama i intenziviranjem prekogranične suradnje s centralnoeuropskim regionalnim strankama unutar EFA-eu rješavanju zajedničkih problema i razmjeni iskustava u područjima regionalne autonomije, prava autohtonih manjina, održivom razvoju i problemima migracija.

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić istaknuo je da je stranka u proteklih godinu dana bila najuspješnija od osnutka po svim kriterijima, od broja vijećnika u mjesnim odborima, formiranja samostalnog kluba u Gradskom vijeću, broja aktivnih članova do realizacije brojnih stranačkih inicijativa. U planu realizacije do kraja mandata je rasterećenje novih poduzetnika od plaćanja dijela ili u potpunosti troška komunalne naknade, formiranje tripartitnog povjerenstva za spas Lansirne rampe torpeda, povjerenstva za projekt uređenja Trga pul Vele crikve, izrada akcijskog plana borbe protiv vandalizma u Rijeci te dovršetak projekta višejezičnih ploča i širenje prema Rivi te postavljanje turističkih ploča Rijeka/Fiume na ulazu u grad.

Švorinić je najavio sudjelovanje Liste za Rijeku na narednim parlamentarnim izborima na kojima će u suradnji s progresivnim, liberalnim i regionalnim političkim opcijama dati svoj doprinos skidanju HDZ-a s vlasti označivši vladajuću stranku antireformskom organizacijom premreženom korupcijom i filoustaštvom.

– Borit ćemo se za bolji položaj Rijeke unutar Hrvatske, želimo se izboriti za upravljanje vlastitim resursima, od financijskih preko prostornih do kulturnih. Rijeka je miljama ispred ostatka Hrvatske kada su u pitanju kriteriji građanskog, slobodnog i multikulturnog društva. Želimo da takvi standardi zažive i u ostatku države, zaključio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari