Lista za Rijeku položila vijenac na Stube trinaestorice strijeljanih

Predstavnici Liste za Rijeku položili vijenac na 75. godišnjicu strijeljanja 13 sušačkih antifašista

Na današnji dan obilježava se 75. godišnjica od tragičnog događaja strijeljanja mladih sušačkih antifašista na stubama između današnje Ulice Janka Polić Kamova i Šetališta 13.divizije.

U siječnju 1945. godine u Rijeci je uhićena veća skupina političkih aktivista NOP-a i NOB-a. S njima se u istražnom zatvoru zvjerski postupalo pa su iz tog razloga planirane likvidacije policijskih agenata – mučitelja zatvorenika. Jedna od takvih akcija izvedena je 9. ožujka 1945. oko 19 sati nedaleko od Piramide na Sušaku, nad dvojicom „izvidnika ustaškog redarstva”. Kako bi osvetio smrt i ranjavanje svojih agenata, šef sušačkog redarstva odlučio je da se na istom mjestu sljedeći dan strijelja skupina talaca koji su se nalazili u sudskom zatvoru u Via Romi, a koji sa samim atentatom nisu imali nikakve veze.

Naš grad je za vrijeme Drugog svjetskog rata doživio velik broj tragičnih pogibija. Ne želimo da se ovi događaji zaborave, sjećamo se i odajemo počast našim sugrađanima koji su nastradali od nacifašizma boreći se za slobodu. Ispred Liste za Rijeku vijenac su na spomen obilježje na Stubama trinaestorice strijeljanih na Piramidi položili dopredsjednik Sandi Basić, član predsjedništva Darko Cvitković, gradski vijećnik Predrag Miletić i predsjednik Zajednice Srba Rijeka Milan Popadić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari