Video | Ma pogledajte ih samo! Riječane na Korzu oduševili mali bubnjari iz Ri Rock vrtića

Dan otvorenih vrata udruge Ri Rock privukao je na Korzu puno znatiželjnika. Više u videoprilogu!

Udruga Ri Rock povodom 18. obljetnice postojanja Danom otvorenih vrata željela je širu javnost upoznati sa svime što su radili i trenutno rade – a toga svakako nije malo. Više u videoprilogu!

Krenuli su kao mala udruga koja je nastala zbog održavanja tradicije Ri Rock festivala, a danas njeguje i brine o alternativnoj kulturnoj sceni Rijeke.

Rođendansko jutro tako su obilježili nastupi najmlađih polaznika Ri Rock Akademije.

Na pozornici na Trgu 128. brigade nastupale su dvije grupe Ri Rock vrtića i tri bubnjarske grupe djece, donosi Kanal Ri.

Više u videoprilogu!

Udruga Ri Rock Danima otvornih vrata započinje proslavu osamnaest godina svog djelovanja koja će svoj vrhunac imati krajem godina na 45. Ri Rock festivalu.

Udruga je, zajedno s Romskom organizacijom mladih Hrvatske, provoditelj projekta Inkluzivni kotač. U sklopu projekta danas, na Đurđevdan, najveći romski praznik, organizira drugo izdanje kulturno umjetničke manifestacije posvećene romskoj kulturi i umjetnosti: „Zavrtimo Inkluzivni kotač“. Cilj manifestacije je promovirati romsku kulturu i identitet kroz glazbu i umjetnost.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je činjenicu što je Udruga Ri Rock povezala dva različita događaja u jednu cjelinu. Na ovaj način, spajajući rock glazbu, djelovanje nacionalnih manjina i rad s mladima, još jednom se pokazuje ono po čemu je Rijeka poznata – bogatstvo različitosti.

Vanja Kauzlarić iz Udruge Ri Rock izrazio je zadovoljstvo što Danima otvorenih vrata mogu pokazati kako je udruga rasla i što je napravila u proteklih 18 godina. Jelena Martinčić predstavila je rad Ri Rock akademije, najavivši nastup najmlađih polaznika Ri Rock vrtića koji su izveli Mamu ŠČ Leta 3 te bezvremenski hit We Will Rock You grupe Queen.

Dan otvorenih vrata Udruge Ri Rock

Dan otvorenih vrata udruge Ri Rock organiziran je s ciljem predstavljanja javnosti rada udruge u proteklih 18 godine, kao i planiranih projekata.

„U ovih skoro osamnaest godina krenuli su kao mala udruga koja je nastala zbog održavanja tradicije Ri Rock festivala. Danas Udruga osim istoimenog festivala njeguje i brine o alternativnoj kulturnoj sceni Rijeke i to kroz Music Box prostore za probe bendova, OKC Palach kao koncertni i radionički prostor, Ri Rock Kliniku kao savjetodavne radionice mladim bendovima, Radio Rožu kao medij zajednice kroz koji promoviraju scenu i na kraju možda i najvažnije Ri Rock Akademiju s mnoštvom radionica i tečajeva gdje stvaraju nove alternativne nade“, ističu u Ri Rocku.

Subotnje jutro na Trgu 128. brigade HV-a je bilo posvećeno nastupima najmlađih polaznika Ri Rock Akademije, a nakon toga su krenule besplatne radionice Ri Rock Vrtića i grupnog bubnjanja za mlade gdje djeca i mladi mogu isprobati sve što grupne radionice nude.

Ri Rock je organizirao i radionice za odrasle i to grupno bubnjanje i udaraljke te radionica keramike. Organizirana je i prezentacija prostora i opreme Music Boxa, gdje će članovi bendova moći isprobati opremu koju ovaj prostor za probe posjeduje, a svi oni koji žele individualno učiti neki instrument moći će se upoznati i pričati s mentorima individualnih radionica.

Svi ovi događaji bit će popraćeni glazbenom podlogom Radio Rože, Ri Rock tombolom s vrijednim nagradama, Ri Rock maneštrom glavnog kuhara udruge Nikole te humanitarnom aukcijom keramičkih predmeta koje su izradili partneri iz Matice umirovljenika iz projekta Rigenerakcija. Sredstva prikupljena humanitarnom akcijom namijenjena su azilu za pse Društva za zaštitu životinja Rijeka.

Od 18 sati posjetitelji su mogli uživati u koncertima riječkih bendova the Stoned Cows, Bolidi, Izet Medošević i Borgie, Raspad Sistema.

„Zavrtimo inkluzivni kotač 2“ do kasno u noć predstave i glazbu

U sklopu manifestacije „Zavrtimo inkluzivni kotač 2“ u 17 sati u Omladinskom kulturnom centru Palach odigrana je predstava “Pogledaj me”, autorski projekt Romana Nikolića, mladog glumca i izvođača, koja označava njegov prvi projekt. Predstava istražuje složeno pitanje identiteta i kako on utječe na pojedince u društvu. Izvođači u predstavi putuju između privatnog i izvedbenog, dijeleći s publikom svoje autobiografije, otkrivajući naizgled beznačajne, ali snažne situacije iz svojih života. Ova predstava ima za cilj potaknuti gledatelja na propitivanje naše zajedničke budućnosti kao zajednice i posljedica naših postupaka.

Dani otvorenih vrata udruge Ri Rock – satnica

Vrhunac programa manifestacije „Zavrtimo inkluzivni kotač 2“ je koncert poznatog beogradskog benda KAL (Rock´N´Roma), čiji nastup počinje u 22 sata na Trgu 128. brigade Hrvatske Vojske.

KAL je bend koji se proslavio spajanjem glazbe zapadnog Balkana sa swingom, jazzom, bluesom i popom. Dragan Ristić, gitarist i frontmen grupe KAL za film Emira Kusturice – Crna mačka, beli mačor, napisao tekst za pjesmu Bubamara koja je postala hit.

Kao predgrupa u 21,10 sati domaće boje branit će bend osnovan u okviru projekta Rinkluzija (kojeg provodi Udruga Ri Rock u suradnji s udrugom RoMorčić i Domom za odgoj djece i mladeži Rijeka). Uključuje korisnike romske nacionalne manjine i korisnika većinske populacije kojima je pružena besplatna neformalna glazbena edukacija u cilju poticanja kreativnosti, pozitivnog psihofizičkog razvoja, te aktivnog uključivanja u društveni kulturni život zajednice u kojoj žive.

Pritom je glazbeno stvaralaštvo služilo kao ”alat” za ”razbijanje” barijera i predrasuda prema romskoj zajednici. Pritom je glazbeno stvaralaštvo služilo kao ”alat” za ”razbijanje” barijera i predrasuda prema romskoj zajednici.

Od 23 sata u OKC Palach kreće afterparty za čiju je realizaciju povjerenje dobila provjerena ekipa “Hormonika Balkanika” .

Gjuro i Grga su DJ-duo, koji selektira ogroman spektar balkanske i gipsy glazbe od roots izvođača, preko duba, chilla, ambientala, d’n’b-a, housea, swinga, electra, trancea, rocka i jazza, a poseban interes pokazuju prema instrumentima i melosima s balkanskog poluotoka kao i romskoj glazbi u svim njezinim oblicima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari