MARIŠĆINA: Nešto vam smrdi? „Elektronski nos“ procijenit će kvalitetu zraka!

S ciljem kvalitetnijeg nadzora i analize zraka nabavljen je novi uređaj olfaktometar SCENTROID SM 100, prvi takav u Hrvatskoj da je namijenjen terenskom radu za detekciju neugodnih mirisa

Tvrtka Ekoplus i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potpisali su ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji vezan uz korištenje olfaktometra SCENTROID SM 100, tzv. „elektronskog nosa“, koji oponaša način djelovanja olfaktornog sustava čovjeka te stoga s velikom preciznošću može procijeniti količinu i intenzitet podražaja, samim time pomoći i u bržem pronalasku i otklanjanju uzroka povremene pojave neugodnih mirisa.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije od početka rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina kontinuirano sudjeluje u aktivnostima kontrole kvalitete zraka i javno-zdravstvenih mjera koje se provode u Centru te nadzire rad mjerne postaje za kontrolu kvalitete zraka na lokalitetu Marčelji-Viškovo, čiji su rezultati mjerenja javno dostupni na mrežnim stranicama Ekoplusa i NZZJZ, istaknuo je ravnatelj NZZJZ PGŽ prof.dr.sc. Vladimir Mićović ,dr.med.: „Neugodni mirisi ne moraju nužno imati izravan utjecaj na zdravlje, no nelagodom koju izazivaju utječu na kvalitetu života“.

S ciljem kvalitetnijeg nadzora i analize zraka nabavljen je novi uređaj olfaktometar SCENTROID SM 100, prvi takav u Hrvatskoj da je namijenjen terenskom radu za detekciju neugodnih mirisa čije je tehničke karakteristike i način rada predstavio voditelj Odsjeka za kontrolu kvalitete vanjskog zraka NZZJZ PGŽ-a Goran Crvelin, dipl.sanit.ing.

“Kada govorimo o mirisima, postoje različiti pragovi detekcije i osjetilna percepcija se razlikuje od osobe do osobe pa govorimo o subjektivnom dojmu, međutim, intenzitet je nešto što je moguće izmjeriti. Uvođenje ovog uređaja u terenki rad nije zakonska obveza, nego nadstandard kojim se želi pomoći u procesu postizanja veće kvalitete života mještana koji žive u neposrednoj blizini Centra i pomoći u prevenciji neugodnih mirisa bez obzira na intenzitet i učestalost“.

NZZJZ PGŽ značajna sredstva uložio je i u opremanje laboratorija koji tržištu može ponuditi uslugu provjere kvalitete proizvoda što će biti još jedan od vidova buduće suradnje s Ekoplusom.

Predsjednik Uprave Ekoplusa Josip Dedić naglasio je kako je smanjenje utjecaja Centra na život mještana jedan od prioriteta i zato se uz ostale aktivnosti odmah krenulo i s ugovaranjem suradnje za što bržu primjenu uređaja na terenu:

„S jedne strane smo suočeni s prijavama mještana o pojavi neugodnih mirisa, s druge strane mjerni uređaji nemaju zabilježena prekoračenja i primjenjuju se sve upute dobivene tijekom inspekcijskih nadzora. Ipak trebamo uzeti u obzir kako je riječ otpadu i da pojava neugodnih mirisa nije nemoguća, ali je važno otkriti uzrok i preventivno djelovati. Vjerujem da će nam ovaj uređaj u tome pomoći“.

Primjenu novog uređaja pozdravlja i Općina Viškovo koja je početkom godine osnovala Radnu skupinu za praćenje kakvoće zraka koju čine predstavnik NZZJZ PGŽ, predstavnik Primorsko-goranske županije, predstavnik Mjesnog odbora Marčelji predstavnik Ekoplusa i predstavnik Općine Viškovo.

Radna skupina redovito prati stanje kvalitete zraka, mjerenja neugodnih mirisa o čemu izvještava načelnicu Općine Viškovo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari