PRIMORJE, OTOCI, G. KOTAR

Video | Medicinske sestre Doma zdravlja PGŽ obilježile Međunarodni dan sestrinstva prigodnim videom

Prikazali svoj uobičajeni radni dan kako bi ostale kolege upoznali s njihovim radom

Medicinske sestre Doma zdravlja Primorsko-goranske županije danas su proslavile Međunarodni dan sestrinstva obilježavajući 200-tu obljetnicu rođenja utemeljiteljice suvremenog sestrinstva Florence Nightingale i 120 godišnjicu osnutka Međunarodnog vijeća medicinskih sestara.

“Današnji dan sestrinstva slavimo obilježavajući 200-tu obljetnicu rođenja utemeljiteljice suvremenog sestrinstva Florence Nightingale i 120. godišnjicu osnutka Međunarodnog vijeća medicinskih sestara. Upravo je 2020. godina proglašena godinom medicinskih sestara i primalja. U svijetu ima preko 20 milijuna medicinskih sestra i svaka ima svoju priču. Prisutne smo u najljepšim i najružnijim trenucima u životu. Svojim radom čuvamo zdravlje pojedinca, zajednice i nacije. Sestrinstvo je prepoznato kao najhumanija i najetičnija profesija praćena poštovanjem i razumijevanjem. U tekućoj godini pružena nam je mogućnost da prikažemo što radimo i razbijemo mitove u sestrinstvu. To možemo učiniti samo zajedno na dobrobit naših korisnika, pritom ih promatrajući kao jedinstvenu cjelinu (psihički, fizički, socijalno). Moramo stvoriti individualno i kolektivno povjerenje u sestrinstvo. Suosjećanje nam mora biti moralni kompas. Često se pitamo radimo li prave stvari da bi zadovoljili potrebe naših klijenata. Da bismo zadovoljili njihove potrebe moramo pružiti pravu skrb, na pravom mjestu, u pravo vrijeme s adekvatnim znanjem i adekvatnim troškovima. Sestrinstvo je najveća pojedinačna profesija u svijetu i zato možemo zajedno osigurati zdravlje za sve na svijetu. Kako u svijetu, tako i u našoj lokalnoj zajednici gdje pružamo primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu moramo pokazati da imamo volju, znanje i sposobnosti naše korisnike i nas same učiniti sretnim. Svima Vam još jednom čestitam Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara.”- upravo je tim riječima glavna sestra Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Rozmari Tusić, mag.med.techn. pozdravila medicinske sestre s druge strane ekrana iz svih Ispostava Doma zdravlja diljem županije.

Unatoč epidemiji koja nas je zadesila, medicinske sestre i tehničari Doma zdravlja PGŽ-a nastavili su provoditi svoje programe i edukacije online. Tako su danas u 10 sati virtualno obilježili Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Tom prigodom snimili su i prigodan video u kojem su prikazali svoj uobičajeni radni dan kako bi ostale kolege upoznali s njihovim radom.

„Sredinom ožujka 2020. godine Hrvatsku je kao i ostatak svijeta zadesila epidemija COVID-19. Prisiljeni smo bili mijenjati navike, prioritete, svladavati nove vještine, učiti. Nismo puno znali o virusu, nismo puno znali o mogućnostima komunikacije na daljinu, a imali smo potrebu družiti se, viđati se, učiti i sve ono što čine ljudi u velikim grupama. Kako ljudski um nikada ne miruje, jednog običnog radnog dana rodila se sjajna ideja. Odluka je pala! Idemo raditi, nećemo samo čekati, moramo napraviti nešto za sebe i za one o kojima skrbimo svakodnevno“, rekla je Ivanka Peranić, voditeljica odjela patronažne zdravstvene zaštite i zdravstvene njege u kući Doma zdravlja PGŽ-a.

I ostali programi poput tečaja za trudnice trenutno se održavaju online, a naš se zdravstveni kadar u svemu tome vrlo dobro snašao, što potvrđuju i rezultati anketa koje provodimo po završetku tečaja.

Drage naše medicinske sestre i tehničari, sretan vam vaš dan i hvala vam na svemu što činite za boljitak našeg društva!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari