MEDICINSKI FAKULTET: Počinje Ljetna škola CSI, u fokusu simpozija – obiteljsko nasilje

Foto: uniri.hr

Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci organizira dvodnevni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom 3. Ljetna škola CSI 2019.

Škola će se održati 13. i 14. lipnja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Tema je ovogodišnjeg simpozija obiteljsko nasilje i njegova prevencija.

Pokrovitelj ovog sada već tradicionalnog znanstveno-stručnoga dvodnevnog simpozija jest Medicinski fakultet, a organizator Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Sudska medicina kao interdisciplinarna grana znanosti nudi brojne nove izazove i informacije, za koje su studenti medicine tijekom formalnog obrazovanja često prikraćeni, što je, uz činjenicu da u Hrvatskoj ne postoji škola ovoga tipa namijenjena studentima poslijediplomskog studija i liječnicima, nagnalo na organizaciju ovoga dvodnevnog simpozija.

Uz prof. dr. sc. Dražena Cuculića, dr. med., v.d. predstojnika Zavoda/Katedre za sudsku medicinu i kriminalistiku, predavači gosti simpozija jesu izv. prof. dr. sc. Marissabell Škorić, doc. dr. sc. Dalida Rittossa i doc. dr. sc. Igor Martinović sa Zavoda za kaznene znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Mirjana Graovac, dr. med. s Katedre za psihijatriju i psihološku medicinu, pročelnica Odjela za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Rijeka, doc. dr. sc. Ivan Šoša, znanstveni suradnik na katedri za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Rijeka, Marijana Žunić, voditeljica Odjela za maloljetničku delinkvenciju PU PG Rijeka, prof. dr. sc. Marija Definis-Gojanović, dr. med., predstojnica Katedre za sudsku medicinu medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Blaženka Grahovac, dipl. ing. med. biochem., Laboratorij za genomske analize i Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Rijeka, doc. dr. sc. Tomaž Zupanc, dr. med., predstojnik Katedre za sodno medicino in deontologijo Sveučilišta u Ljubljani i Gregor Haring, dr. med., asistent (gostujući nastavnik), Zlatko Budimir, viši policijski inspektor SSKOK MUP RH-a i izv. prof. dr. sc. Valter Stemberga, dr. med. s Katedre za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Iz programa izdvajamo teme „Obiteljsko nasilje – kaznenopravni aspektˮ, „Vidljivi i nevidljivi ožiljci traumatskih iskustava kod djece i adolescenataˮ, „Izlazak iz pećine u…dom za odgoj djece i mladežiˮ, „Prevencija obiteljskog nasilja: teorija i praksaˮ, „Uloga sudskog medicinara u borbi protiv obiteljskog nasilja ˮ i „Sudskomedicinske karakteristike ubojstva unutar obitelji ˮ. 

Kao svjedoci vremena u kojem živimo sve smo češće putem medija izloženi informacijama o dosad nezapamćenim slučajevima nasilja u obitelji na području čitave države. Stoga je organizator ove godine odlučio posebnu pažnju posvetiti aktualnoj temi obiteljskog nasilja, koja nije problem samo sudske medicine, već i šire društvene zajednice. Problematika obiteljskog nasilja iziskuje interdisciplinarnost među predavačima te su ove godine kao predavači pozvani i djelatnici MUP-a, predavači s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i renomirani predavači koji pokrivaju područja sudske medicine iz Ljubljane, Splita i sa Zavoda/Katedre za sudsku medicinu i kriminalistiku riječkoga Medicinskog fakulteta. Polaznici ovogodišnjeg izdanja ljetne škole jesu studenti Medicinskog fakulteta i Pravnog fakulteta, a svoj interes za 3. Ljetnu školu CSI iskazali su nastavnici i profesori srednjoškolskog obrazovanja.

Ove godine simpozij je prijavljen i Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskoj komori zdravstvenih radnika te Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) koji će bodovati aktivne i pasivne sudionike simpozija.

Prijaviti se mogu svi zainteresirani koje zanima tematika skupa, a uz zdravstvene radnike dobrodošli su i djelatnici Ministarstva pravosuđa te djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, a sve u cilju prevencije nasilja. Kotizacija za polaznike ne naplaćuje se. 

Ovogodišnja, treća po redu Ljetna škola CSI, prema dosadašnjim je prijavama privukla i znatan broj novih sudionika, a zanimljivost i aktualnost tema s fokusom na obiteljskom nasilju kao problemu šire zajednice pokazuje se interesantna kako struci tako i široj javnosti, navodi se u priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari