ZASEBAN PREDMET U RIJEČKIM ŠKOLAMA

Međimurska županija i Grad Čakovec preuzeli riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja

U Salonu Grada Rijeke potpisan je Sporazum o preuzimanju riječkog modela Građanskog odgoja i obrazovanja između Grada Rijeke i Međimurske županije te Grada Rijeke i Grada Čakovca kojima Grad Rijeka besplatno ustupa materijale potrebne za provedbu tog programa.

Grad Rijeka je školske 2016./2017. godine uveo Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u svoje osnovne škole kao zaseban predmet, odnosno izvannastavnu aktivnost čime je Rijeka postala prvi grad u Hrvatskoj koji je na sustavan i promišljen način omogućio svojim učenicima kvalitetno građansko obrazovanje, neovisno o njihovoj socioekonomskoj, obiteljskoj ili bilo kojoj drugoj situaciji.

Glavni cilj uvođenja GOO-a bio je doprinijeti ostvarenju vizije razvoja informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva. Taj proces započinje upravo obrazovanjem djece o njihovoj važnoj ulozi u zajednici, o pravima, ali i odgovornostima koje imaju kao građanke i građani u demokratskom građanskom društvu te o važnosti tolerancije, ljubaznosti, poštovanja prema sebi i drugima te preuzimanja aktivne uloge u zagovaranju ljudskih prava.

Sporazum su potpisali zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan, župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, a potpisivanju su prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec i savjetnica za programe u Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Lana Golob.

Zamjenica Krpan izrazila je svoje zadovoljstvo što postoji sve veći interes gradova i županija diljem Hrvatske za preuzimanje riječkog modela Građanskog odgoja i obrazovanja.

„Vjerujem da su teme koje se obrađuju u sklopu programa Građanskog odgoja i obrazovanja izuzetno važne. O važnosti volontiranja i humanitarnog rada, ravnopravnosti spolova i raznim drugim temama koje su dio programa djeca trebaju učiti u školama, jer vjerujem kako je svima nama želja imati tolerantniju, uljuđeniju i pristojniju Hrvatsku“, rekla je Krpan dodavši kako je Grad Rijeka za program Građanskog odgoja i obrazovanja dobio i mnoga priznanja i nagrade, među ostalima i od strane Europske komisije.

„Nadam se da će potreba za uvođenjem Građanskog odgoja i obrazovanja biti prepoznata i na nacionalnoj razini i kako će svi učenici dobiti priliku učiti o temama koje su važne za razvoj društva“, rekla je Krpan i dodala kako Grad Rijeka planira od sljedeće školske godine, kao pilot projekt, u nekoliko osnovnih škola kojima je osnivač uvesti i program Zdravstvenog odgoja za koji se također nada da će kao primjer dobre prakse biti prepoznat i u drugim jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Kako je prilikom potpisivanja Sporazuma istaknuo međimurski župan Matija Posavec, Rijeka je što se tiče uvođenja programa Građanskog odgoja i obrazovanja u škole predvodnik u Hrvatskoj. „Riječ je o nadstandardu u općem nastavnom planu i programu za koji smatramo da je bitan i potreban za svakog učenika i odlučili smo krenuti u tom smjeru. Planiramo program za početak, od sljedeće školske godine uvesti u 15-ak škola, a s vremenom vjerujem da ćemo obuhvatiti sve škole u našoj županiji“, rekao je Posavec, dok je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini zahvalila Gradu Rijeci na ruci suradnje. „Program Građanskog odgoja i obrazovanja otvara mogućnost djeci da nauče stvari koje često nisu dio propisanog kurikuluma u sustavu odgoja i obrazovanja, a za koje smatramo da će im biti jako korisne u životu koji ih očekuje i izvan obrazovnog sustava. Djeca su naša budućnost i moramo brinuti o tome da ih pripremimo za probleme i izazove koji ih očekuju“, rekla je Cividini i dodala kako su nastavnici u školama također izrazito zainteresirani za provedbu ovog programa.

Na izradi riječkog modela Građanskog odgoja i obrazovanja, odnosno na izradi programa, priručnika i popratnih materijala za učenike, sudjelovao je stručni tim koji su činile profesorica povijesti i zemljopisa iz osnovne škole, sveučilišna izvanredna profesorica Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, stručna suradnica – psihologinja te magistra pedagogije, zaposlena u organizaciji civilnog društva, odnosno čitava odgojno-obrazovna vertikala što programu i priručniku daje posebnu vrijednost.

Riječki model GOO besplatno je preuzelo ukupno 17 gradova, škola i županija

Za provođenje GOO-a u školama izrađena su dva priručnika: priručnik „Učenik građanin“ namijenjen učenicima petih i šestih razreda te priručnik „Učenici građani: informirani, aktivni i odgovorni“ za učenike sedmih i osmih razreda. Također, za učenike su izrađene i građanske mape koje oni u nastavi koriste umjesto klasične bilježnice.

Izrađeni su i materijali za učitelje provoditelje koji su koncipirani kao detaljna i po svim elementima razrađena uputa za rad.

Svi materijali besplatni su za učenike i učitelje.

Također, svi materijali za učenike prevedeni su i na talijanski jezik.

Izrađen je video Građanski odgoj i obrazovanje u Rijeci koji kroz nešto više od četiri minute uvodi gledatelje u svijet GOO-a u riječkim školama.

2020. godine, izrađena je stranica www.gradanskiodgoj.rijeka.hr na kojoj se nalaze sve nastavne teme iz oba tiskana priručnika za učenike, ali i niz drugih informacija o Građanskom odgoju i obrazovanju, kao i primjeri rada iz same prakse u školama.

Materijali za provedbu GOO-a nisu sadržajem niti aktivnostima vezani za Rijeku. Oni su primjenjivi na području cijele Hrvatske te ih Grad Rijeka, imajući u vidu nužnost provođenja GOO kao zasebnog nastavnog predmeta u cilju razvoja kvalitetnijeg društva, besplatno ustupa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave te svim školama koje za tim iskažu interes, odnosno odluče provoditi program.

Vrijednost riječkog modela GOO-a, uz Međimursku županiju i Grad Čakovec, prepoznali su i implementirali Pula, Pazin, Umag, Labin, Poreč, Rovinj, Sisak, Osijek, Opatija, Vrbovec i Križevci, zatim Istarska županija, Primorsko-goranska županija i Krapinsko-zagorska županija te Osnovna škola Ludina iz Velike Ludine.

GOO u riječkim školama

Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost danas u riječkim gradskim osnovnim školama pohađa 630 učenika.

Provedba programa Građanskog odgoja i obrazovanja u potpunosti se financira iz Proračuna Grada Rijeke koji je do sada u implementaciju GOO-a i popratne aktivnosti uložio oko 330.000 eura, dok se na godišnjoj razini izdvaja oko 40.000 eura, pretežito za honorare učitelja provoditelja u uključenim riječkim školama.

Također, Grad Rijeka je do sada, u suradnji s Odsjekom za pedagogiju te s Centrom za primijenjenu psihologiju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci proveo evaluaciju eksperimentalne godine implementacije i potom organizirao opsežno, dvogodišnje istraživanje programa i provedbe. Oba su istraživanja potvrdila uspješnost ovoga modela, visoku ostvarenost planiranih ishoda učenja i zadovoljstvo učenika, kao i zadovoljstvo roditelja i odgojno-obrazovnih radnika.

Priznanja riječkom modelu Građanskog odgoja i obrazovanja

2017. godine je središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece GOO-u dodijelio nagradu Naj akcije.

Iste, 2017. godine, Udruga gradova je u sklopu dodjele priznanja pod nazivom INpuls, proglasila riječki model GOO-a najboljim u kategoriji „Grad građana”. Između ostalog, istaknuto je kako se kod riječkog projekta GOO-a radi o posebno inovativnoj inicijativi, pogodnoj za primjenu i u drugim sredinama. Valja napomenuti kako je program INpuls pokrenut upravo s ciljem sustavnog prikupljanja, objavljivanja, ocjenjivanja, širenja i nagrađivanja najbolje prakse u lokalnoj samoupravi.

U 2018. godini Europska komisija objavila je analizu politika obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u zemljama članicama EU za 2018. godinu. U dijelu analize koji se bavi Hrvatskom posebno je istaknut riječki model GOO-a.

  1. godine Grad Rijeka je za riječki model GOO-a dobio nagradu „Gradovi za jednakost“ kao najbolje ocjenjen grad za osobito istaknutu praksu u području jednakosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari