ZADOVOLJAVAJUĆA SITUACIJA

Među učenicima u PGŽ povoljna epidemiološka situacija, NZZJZ u škole šalje velike količine brzih antigenskih testova

Idi na originalni članak

Epidemiološka situacija u školama PGŽ za sada je zadovoljavajuća i ne bilježi se značajniji rast oboljelih od bolesti Covid 19 rekla je zamjenica voditeljice Odjela školske i sveučilišne medicine NZZJZ PGŽ Tatjana Čulina

Oglas

Dodala je da među ukupnom školskom populacijom trenutno ima 300-tinjak pozitivnih, najviše na području Rijeke i okolice, dok primjerice na otocima gotovo da i nema zabilježenih slučajeva.

“Djeca u školama više ne moraju nosit maskice, a nema niti obavezne samoizolacije kontakata oboljelih. Praksa je da se bliži kontakti testiraju peti dan ili ranije ukoliko uoče simptome, a naš Zavod svim će školama i učeničkim domovima dostavit velike količine brzih antigenskih testova, te početkom studentske godine i fakultetima”, rekla je Čulina.

Kako je istaknula epidemiologinja Andrea Petaros Šuran, od ponedjeljka je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo započelo cijepljenje protiv bolesti COVID-19 s adaptiranim/varijantnim cjepivom Original/Omicron BA.1 proizvođača Pfizer. Dodala je da je tijekom ovog tjedna značajno veći odaziv građana na cijepljenje. U prethodnom tjednu ukupno se cijepilo 112 osoba, a prva četiri dana ovog tjedna njih 680.

S novim cjepivom moguća je isključivo provedba docjepljivanja (prva ili druga docjepna doza), a za primarno cijepljenje i dalje su dostupna sva tri cjepiva proizvođača Pfizer, Moderna i Janssen. Cijepljenje se provodi od ponedjeljka do petka u vremenu od 08.00 do 19.30 sati. Kad je riječ o testiranju ono se obavlja i dalje svakodnevno u NZZJZ PGŽ ali u novom terminu, od 08.00 do 11.00 sati bez najave, te poslijepodne od 16.00 do 17.00 sati ali samo uz prethodnu narudžbu, naglasila je epidemiologinja Petaros Šuran.

Exit mobile version