ZADOVOLJAVAJUĆA SITUACIJA

Među učenicima u PGŽ povoljna epidemiološka situacija, NZZJZ u škole šalje velike količine brzih antigenskih testova

Epidemiološka situacija u školama PGŽ za sada je zadovoljavajuća i ne bilježi se značajniji rast oboljelih od bolesti Covid 19 rekla je zamjenica voditeljice Odjela školske i sveučilišne medicine NZZJZ PGŽ Tatjana Čulina

Dodala je da među ukupnom školskom populacijom trenutno ima 300-tinjak pozitivnih, najviše na području Rijeke i okolice, dok primjerice na otocima gotovo da i nema zabilježenih slučajeva.

“Djeca u školama više ne moraju nosit maskice, a nema niti obavezne samoizolacije kontakata oboljelih. Praksa je da se bliži kontakti testiraju peti dan ili ranije ukoliko uoče simptome, a naš Zavod svim će školama i učeničkim domovima dostavit velike količine brzih antigenskih testova, te početkom studentske godine i fakultetima”, rekla je Čulina.

Kako je istaknula epidemiologinja Andrea Petaros Šuran, od ponedjeljka je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo započelo cijepljenje protiv bolesti COVID-19 s adaptiranim/varijantnim cjepivom Original/Omicron BA.1 proizvođača Pfizer. Dodala je da je tijekom ovog tjedna značajno veći odaziv građana na cijepljenje. U prethodnom tjednu ukupno se cijepilo 112 osoba, a prva četiri dana ovog tjedna njih 680.

S novim cjepivom moguća je isključivo provedba docjepljivanja (prva ili druga docjepna doza), a za primarno cijepljenje i dalje su dostupna sva tri cjepiva proizvođača Pfizer, Moderna i Janssen. Cijepljenje se provodi od ponedjeljka do petka u vremenu od 08.00 do 19.30 sati. Kad je riječ o testiranju ono se obavlja i dalje svakodnevno u NZZJZ PGŽ ali u novom terminu, od 08.00 do 11.00 sati bez najave, te poslijepodne od 16.00 do 17.00 sati ali samo uz prethodnu narudžbu, naglasila je epidemiologinja Petaros Šuran.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari