OVE GODINE 70. OBLJETNICA

Međunarodne aktivnosti Društva „Naša djeca“ Opatija i XIII. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije

U godini u kojoj obilježavamo 70ti rođendan Društva „Naša djeca“ Opatija s posebnim zadovoljstvom obavještavamo da su učenici Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija uključeni u aktivnosti XIII. saziva Dječjeg gradskog vijeća Opatija i učenici koji su sudjelovali u radu XII. saziva Dječjeg gradskog vijeća Opatija vrlo aktivni u radnim tijelima međunarodnih organizacija koje se bave zagovaranjem i promicanjem dječjih prava i dječjeg sudjelovanja.

3. saziv dječjeg vijeće Eurochild organizacije (krovna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koju čini  200 članova – organizacija iz 35 zemalja Europe) s još 12 vršnjaka iz europskih država, izabrana je Lana Golubović učenica 4 razreda (mandat 2022.- 2024.).

2. saziv Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild organizacije Hrvatska – NEF Hrvatske čijim radom koordinira DND Opatija u partnerstvu sa Savezom DND Hrvatske izabrani su: Fran Rubeša, 7. razred, Viktoria Dovođa, 7. razred, Dea Orlić, 7. razred, Iria Galić, 6. razred, Helena Katalinić, 6. razred, Lana Golubović, 4. razred. Mandat izabranih vijećnika traje dvije godine (2022. – 2024.).

Pri Child Rights Connect organizaciji, sa sjedištem u Ženevi, globalna mreža nevladinih organizacija koje se zalažu i osiguravaju da sva djeca u potpunosti imaju svoja prava kao što je definirano Konvencijom UN-a o pravima djeteta odabrano je 8-ero djece od 114-ero prijavljenih, a za članicu Child Advisory tima izabrana je Iria Galić, učenica 6.razredaMandat je godinu dana (2022. – 2023.). Iria će kao zagovarateljica dječjih prava zastupati prava i interese djece diljem svijeta.

VIDEO DANA:

Učenik 8. razreda, Dominik Brnčić, jedan je od dvoje predstavnika djece u Vijeću za djecu Republike Hrvatske, što je savjetodavno tijelo Vlade RH.

DND Opatija bilo je pozvano u UN-ovu radnu skupinu protiv diskriminacije žena i djevojčica »Virtualne konzultacije s djevojkama i mladim aktivisticama«.  U radu ove radne skupine sudjelovala je Petra Josipović, bivša učenica OŠ „R.K.Jeretov“ Opatija, danas maturantica gimnazije „A. Mohorovičić“ Rijeka. Rezultati konzultacija bit će predstavljeni u lipnju Vijeću za ljudska prava UN-a. Naša Petra dobila je i pohvalu za doprinos koji je dala u konzultacijama od gđe. Upreti, predsjedavajuće izvjestiteljice UN-ove Radne skupine za prava djevojčica i žena.

Uspjesi i prepoznatljivost rada Društva „Naša djeca“ Opatija i vijećnika Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije rezultat su odlične suradnje s Gradom Opatijom i  Osnovnom školom „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija koji su prepoznali važnost dječjeg sudjelovanja i važnost zagovaranja Konvencije UNa o pravima djeteta. Aktivnosti opatijskog DND-a ističu se kao primjer dobre prakse u Europi, ali i šire.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari