EVO KAKO JE BILO

Galerija |Međunarodni dan risa prigodno obilježen u Centru “Velike zvijeri”

Idi na originalni članak

Prvi radni dan, nakon mnogima produženog vikenda, u Centru za posjetitelje “Velike zvijeri” u Staroj Sušici protekao je u malo drugačijem ritmu, naime ovog ponedjeljka 12. lipnja, prigodno je obilježen Međunarodni dan risa.

Oglas

Djeca iz osnovne škole Ravna Gora i područnih škola Stara Sušica i Jablan sudjelovala su u raznolikom edukativno-zabavnom programu čiji je glavni lik bio ris, taj prekrasni tajnoviti stanovnik goranskih šuma. Program se odvijao na dvije lokacije, u Centru Velike zvijeri i obližnjem Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj, gdje su se odvijale razigrane radionice.

Već kod obilaska Centra mališani su pokazali koliko puno znaju o velikim zvijerima. Vođeni edukatorima i sami su ispričali pokoju pričicu, susret ili događaj za koji su čuli ili se prepričava u njihovim obiteljima. Nakon obilaska učenici su postali pravi istraživači šumskih zvijeri, proučavali su i prepoznavali tragove, prepoznavali risove po uzorcima krzna te ponešto crtali i bojali. Svi su se zaželjeli “pretvoriti” u risove bar ovaj dan, što je svojim vještim kistovima napravila šminkerica, kojoj su se djeca posebno obradovala, iako ni stariji nisu odoljeli da isprobaju “face paint” – oslikavanje lica, pa se tako risja populacija toga dana povećala za još dvadesetak malih sušičkih risova.

Ris je nadasve neobična i tajnovita zvijer. Ova najveća europska mačka prvak je u skrivanju i šuljanju te će ga samo najsretniji uočiti u prirodi. Osim što vješto izbjegava susrete s ljudima, ris također izbjegava i druge risove, on je pravi samotnjak. Na žalost, njegov skroviti način života nije mu u prošlosti uspio omogućiti miran život u Gorskom kotaru. Zbog svog prekrasnog krzna bili su tražen trofej, pa su na našem području u potpunosti istrijebljeni početkom 20. stoljeća. Na sreću sedamdesetih godina 20. stoljeća ris je ponovno reintroduciran na susjednom području Kočevja u Sloveniji naseljenjem šest jedinki iz Slovačke. Zanimljivo je, ali i pomalo zabrinjavajuće, da je čitava današnja populacija risova u Hrvatskoj i Sloveniji potekla upravo od tih šest životinja!!! Upravo zato se u zadnjih nekoliko godina provodi projekt repopulacije risa na naša područja. U šume Hrvatske i Slovenije je tako do današnjeg dana ispušteno 15 novih jedinki čija je zadaća isključivo popraviti genetsku sliku populacije i tako risove učiniti otpornijim na bolesti i osigurati njihov dugoročni opstanak u Dinaridima.

Istraživači danas uspješno prate risove fotozamkama, a zahvaljujući jedinstvenom rasporedu točaka na njihovu krznu, svaka se jedinka risa može identificirati, u što su se uvjerili i naši mladi istraživači na radionicama. Osim fotozamkama, risovi se ponekad prate i GPS ogrlicama, dajući nam korisne podatke o životu ovih prekrasnih, tajanstvenih zvijeri.

Centar „Velike zvijeri“ smješten neposredno uz frankopanski dvorac u Staroj Sušici, već od samog otvorenja postao je nezaobilazna točka za saznati priču o tri velike zvijeri – sivom vuku, smeđem medvjedu i euroazijskom risu, koji svoje stanište od davnina pronalaze u goranskim šumama. Ravnateljica Javne ustanove “Priroda”, Irena Jurić, zahvalila je mališanima, učiteljicama i školama na sudjelovanju i ugodnom druženju te pozvala učenike da ih ponovno posjete. Mali gorani bili su posebno inspirirani novim saznanjima o risovima pokazavši veliku ljubav prema svom rodnom kraju i prirodi koja ih okružuje, stoga možemo biti sigurni da će ubuduće znati još bolje prepoznavati te očuvati iznimne prirodne vrijednosti Gorskog kotara.

Exit mobile version