EVO KAKO JE BILO

Galerija | Međunarodni dan risa prigodno obilježen u Centru “Velike zvijeri”

Prvi radni dan, nakon mnogima produženog vikenda, u Centru za posjetitelje “Velike zvijeri” u Staroj Sušici protekao je u malo drugačijem ritmu, naime ovog ponedjeljka 12. lipnja, prigodno je obilježen Međunarodni dan risa.

Djeca iz osnovne škole Ravna Gora i područnih škola Stara Sušica i Jablan sudjelovala su u raznolikom edukativno-zabavnom programu čiji je glavni lik bio ris, taj prekrasni tajnoviti stanovnik goranskih šuma. Program se odvijao na dvije lokacije, u Centru Velike zvijeri i obližnjem Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj, gdje su se odvijale razigrane radionice.

Već kod obilaska Centra mališani su pokazali koliko puno znaju o velikim zvijerima. Vođeni edukatorima i sami su ispričali pokoju pričicu, susret ili događaj za koji su čuli ili se prepričava u njihovim obiteljima. Nakon obilaska učenici su postali pravi istraživači šumskih zvijeri, proučavali su i prepoznavali tragove, prepoznavali risove po uzorcima krzna te ponešto crtali i bojali. Svi su se zaželjeli “pretvoriti” u risove bar ovaj dan, što je svojim vještim kistovima napravila šminkerica, kojoj su se djeca posebno obradovala, iako ni stariji nisu odoljeli da isprobaju “face paint” – oslikavanje lica, pa se tako risja populacija toga dana povećala za još dvadesetak malih sušičkih risova.

Ris je nadasve neobična i tajnovita zvijer. Ova najveća europska mačka prvak je u skrivanju i šuljanju te će ga samo najsretniji uočiti u prirodi. Osim što vješto izbjegava susrete s ljudima, ris također izbjegava i druge risove, on je pravi samotnjak. Na žalost, njegov skroviti način života nije mu u prošlosti uspio omogućiti miran život u Gorskom kotaru. Zbog svog prekrasnog krzna bili su tražen trofej, pa su na našem području u potpunosti istrijebljeni početkom 20. stoljeća. Na sreću sedamdesetih godina 20. stoljeća ris je ponovno reintroduciran na susjednom području Kočevja u Sloveniji naseljenjem šest jedinki iz Slovačke. Zanimljivo je, ali i pomalo zabrinjavajuće, da je čitava današnja populacija risova u Hrvatskoj i Sloveniji potekla upravo od tih šest životinja!!! Upravo zato se u zadnjih nekoliko godina provodi projekt repopulacije risa na naša područja. U šume Hrvatske i Slovenije je tako do današnjeg dana ispušteno 15 novih jedinki čija je zadaća isključivo popraviti genetsku sliku populacije i tako risove učiniti otpornijim na bolesti i osigurati njihov dugoročni opstanak u Dinaridima.

Istraživači danas uspješno prate risove fotozamkama, a zahvaljujući jedinstvenom rasporedu točaka na njihovu krznu, svaka se jedinka risa može identificirati, u što su se uvjerili i naši mladi istraživači na radionicama. Osim fotozamkama, risovi se ponekad prate i GPS ogrlicama, dajući nam korisne podatke o životu ovih prekrasnih, tajanstvenih zvijeri.

Centar „Velike zvijeri“ smješten neposredno uz frankopanski dvorac u Staroj Sušici, već od samog otvorenja postao je nezaobilazna točka za saznati priču o tri velike zvijeri – sivom vuku, smeđem medvjedu i euroazijskom risu, koji svoje stanište od davnina pronalaze u goranskim šumama. Ravnateljica Javne ustanove “Priroda”, Irena Jurić, zahvalila je mališanima, učiteljicama i školama na sudjelovanju i ugodnom druženju te pozvala učenike da ih ponovno posjete. Mali gorani bili su posebno inspirirani novim saznanjima o risovima pokazavši veliku ljubav prema svom rodnom kraju i prirodi koja ih okružuje, stoga možemo biti sigurni da će ubuduće znati još bolje prepoznavati te očuvati iznimne prirodne vrijednosti Gorskog kotara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari