STRUČNI SKUP

Meduni i nove vrste meda: U petak se na Kastvu održava bogat program posvećen medu te sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell

Trinaesta Nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda u Primorsko-goranskoj županiji te stručni skup 6. Zeleno-plava pčelarska orijentacija bit će održani u petak i subotu, 18. i 19. listopada u Kastvu.

Oglas

Bogat program posvećen medu na press konferenciji u Kašetici Primorsko-goranskoj najavili su Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, Željko Linšak, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Dražen Lušić, predsjednik Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda, i Mirko Almaši, tajnik Udruženja pčelarskih udruga PGŽ.

Tako će se u petak, s početkom od 9.30 sati u Gradskoj vijećnici Grada Kastva održati 13. Nacionalna konferencija, i to s temom Meduni i nove vrste meda na tržištu. Dražen Lušić je istaknuo kako je konferencija postala tradicionalni skup, jedinstven po tome što se na jednom mjestu sastaju predstavnici primarne pčelarske proizvodnje i pčelarske znanosti. Ove godine je naglasak dan na sve veću pojavnost meduna i drugih do sada manje poznatih vrsta meda na tržištu.

“Ovo je najjače nacionalno okupljanje iz ovog područja te će biti prisutni predstavnici sva četiri hrvatska Sveučilišta, suradničke organizacije, Hrvatski i Primorsko-goranski pčelarski savez, a ono što nas posebno veseli je po prvi put i pokroviteljstvo Europskog pčelarskog saveza. Temu Meduni i nove vrste meda smo izabrali stoga što sve više klimatske promjene dolaze do izražaja i kod proizvodnje meda te imamo pomake u fazi lučenja botaničkih izvora. Pčele se prema tome ravnaju pa sve manje imamo onih medova na koje smo navikli, a sve više novih mednih vrsta ili mješavina. Tako se primjećuje sve veća pojavnost meduna, potom ulaska medne rose u cvjetne medove, a vidimo kako su se sve više počele pojavljivati neke nove vrste meda. Primjerice, med od biljke pajasen, koji je fantastičan, iako se radi o invazivnoj biljci, odnosno štetnom korovu. Imat ćemo prilike kušati i trušiljku, kao i medove koji su mješavine različitih vrsta poput kestena i lipe. Naša je ideja potrošačima dati cjelovitu informaciju jer upravo je informirani potrošač naš najveći saveznik”, rekao je Lušić.

Mirko Aljmaši je, pak, najavio kako će svi zainteresirani građani u subotu na 6. Zeleno-plavoj pčelarskoj orijentaciji u Gradskoj loži na Trgu Matka Laginje moći probati medove iz Jadranske Hrvatske, s kontinenta, ali i takozvane patvorine, dakle, ono što se prodaje pod nazivom med, ali s pravim medom nema nikakve veze. Prigodno, patvorine će biti predstavljene na crnom stolu.

“Građani će na licu mjesta moći kušati najrazličitije medove tako da će se moći vidjeti sličnosti i različitosti medova iz primorskog i kontinentalnog dijela naše zemlje. Moći će se kušati i neki noviteti. Skup je prije svega edukativan, želimo potrošače upoznati s onime čega sve ima i kakva je kvaliteta meda na tržištu”, istaknuo je Aljmaši dodajući kako se sve to može probati od 10 do 13 sati.

Stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ već dugi niz godina aktivno učestvuju u radu konferencije, a ravnatelj Željko Linšak istaknuo je kako je misija Nastavnog zavoda za javno zdravstvo upravo briga o kvaliteti, sigurnosti i zdravstvenoj ispravnosti meda.

Ulaz na obje manifestacije je besplatan, s time da se konferenciju u petak može pratiti i u live-streamu.

Exit mobile version