JAKI UDARI

METEOALARM Zbog jake bure DHMZ objavio narančasto upozorenje!

Idi na originalni članak
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Bura je glavna meteorološka vijest utorka i srijede

Oglas

To se moglo osjetiti i u prvim satima utorka. Prema DHMZ podacima s automatskih postaja, koje je za Rimeteo prikupio i obradio Dario Vidmar, u utorak od ponoći do 10 sati, najjači udar bure izmjeren je u Povilama, 141 km/h. Na Krčkom mostu na udare puše do 123 km/h, Bakarcu 115 km/h, a u Rijeci 61 km/h.

Prognoze su, a i DHMZ to najavljuje, da će u srijedu biti još vjetrovitije. Za srijedu vrijedi narančasto upozorenje DHMZ-a za vjetar u široj riječkoj regiji.

Potvrđuju to i prognostičke karte koje vide najjači vjetar u srijedu ujutro te ponovno kasno navečer te u noći na četvrtak. Slabljenje bure očekuje se u četvrtak poslijepodne.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)  je objavio crveni meteoalarm za područje Velebita i narančasti meteoalarm za područje Kvarnera.

Upozorava se na snažne i olujne udare vjetra (najjači mogući udari od 90-165 km/h) zbog čega je u dijelu zemlje može doći do zastoja u prometu te prekida opskrbe električnom energijom.

Također, zbog snažnog vjetra moguća su oštećenja konstrukcija te postoji rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Poslijepodne prestanak kiše i djelomično razvedravanje

Sredinom dana i poslijepodne u središnjim, a najprije sjeverozapadnim krajevima, očekujemo prestanak kiše pa i djelomično razvedravanje, osobito u večernjim satima. Ostaje vjetrovito uz umjeren povremeno jak sjeveroistočnjak, u gorju na udare moguće olujan. Tako će se, iako temperature ostaju slične kao danas, činiti svježije.

Na srednjem i južnom Jadranu i poslijepodne pretežno oblačno uz povremenu kišu, a izgledna je i grmljavina.

Do večeri će se sa sjevera Dalmacije duž ostatka obale proširiti umjerena do jaka bura. Temperatura niža nego danas, uglavnom između 20 i 23-24 stupnja.

Mjestimične kiše biće i na sjevernom Jadranu, dok u gorju ostaje tmurno i kišovito.

No, u Istri i na Kvarneru oblake će rastjerati umjerena do jaka, na udare olujna, pod Velebitom i orkanska bura. Najviša temperatura oko 20 na moru, a ugorskim područjima  između 13 i 16.

No prije stabilizacije idućih dana, ponegdje kišovito te posvuda vrlo vjetrovito, osobito na sjevernom Jadranu.

Exit mobile version