JAKI UDARI

METEOALARM Zbog jake bure DHMZ objavio narančasto upozorenje!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Bura je glavna meteorološka vijest utorka i srijede

To se moglo osjetiti i u prvim satima utorka. Prema DHMZ podacima s automatskih postaja, koje je za Rimeteo prikupio i obradio Dario Vidmar, u utorak od ponoći do 10 sati, najjači udar bure izmjeren je u Povilama, 141 km/h. Na Krčkom mostu na udare puše do 123 km/h, Bakarcu 115 km/h, a u Rijeci 61 km/h.

Prognoze su, a i DHMZ to najavljuje, da će u srijedu biti još vjetrovitije. Za srijedu vrijedi narančasto upozorenje DHMZ-a za vjetar u široj riječkoj regiji.

Potvrđuju to i prognostičke karte koje vide najjači vjetar u srijedu ujutro te ponovno kasno navečer te u noći na četvrtak. Slabljenje bure očekuje se u četvrtak poslijepodne.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)  je objavio crveni meteoalarm za područje Velebita i narančasti meteoalarm za područje Kvarnera.

Upozorava se na snažne i olujne udare vjetra (najjači mogući udari od 90-165 km/h) zbog čega je u dijelu zemlje može doći do zastoja u prometu te prekida opskrbe električnom energijom.

Također, zbog snažnog vjetra moguća su oštećenja konstrukcija te postoji rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Poslijepodne prestanak kiše i djelomično razvedravanje

Sredinom dana i poslijepodne u središnjim, a najprije sjeverozapadnim krajevima, očekujemo prestanak kiše pa i djelomično razvedravanje, osobito u večernjim satima. Ostaje vjetrovito uz umjeren povremeno jak sjeveroistočnjak, u gorju na udare moguće olujan. Tako će se, iako temperature ostaju slične kao danas, činiti svježije.

Na srednjem i južnom Jadranu i poslijepodne pretežno oblačno uz povremenu kišu, a izgledna je i grmljavina.

Do večeri će se sa sjevera Dalmacije duž ostatka obale proširiti umjerena do jaka bura. Temperatura niža nego danas, uglavnom između 20 i 23-24 stupnja.

Mjestimične kiše biće i na sjevernom Jadranu, dok u gorju ostaje tmurno i kišovito.

No, u Istri i na Kvarneru oblake će rastjerati umjerena do jaka, na udare olujna, pod Velebitom i orkanska bura. Najviša temperatura oko 20 na moru, a ugorskim područjima  između 13 i 16.

No prije stabilizacije idućih dana, ponegdje kišovito te posvuda vrlo vjetrovito, osobito na sjevernom Jadranu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari