PRAVORIJEK

Ministarstvo pravosuđa i uprave: Nije bilo nepravilnosti na sjednici riječkog Gradskog vijeća u listopadu 2020.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Ministarstvo pravosuđa i uprave je na temelju prijave gradske vijećnice Petre Mandić provelo nadzor nad zakonitosti rada 30. sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke koja je održana 29. listopada 2020. i utvrdilo da na toj sjednici nije bilo nepravilnosti koje bi dovele u pitanje zakonitost sjednice.

Naime, u svojoj je predstavci Ministarstvu, vijećnica Mandić navela da je ta sjednica održana nepravilno, da je gradskim vijećnicima onemogućeno raspravljanje i sudjelovanje na sjednici te da je povrijeđeno načelo javnosti.

Ministarstvo pravosuđa i uprave je, temeljem te predstavke, od Predsjednika gradskog Vijeća zatražilo očitovanje i  popratnu dokumentaciju za utvrđivanje činjenica, a nakon provedenog nadzora vijećnici Mandić je odgovorilo – da nije bilo nepravilnosti i nezakonitosti u radu.

Naime, Ministarstvo uprave donijelo je 13. ožujka 2020. godine, Uputu vezanu uz način rada gradskih vijeća i skupština u situaciji posebnih okolnosti izazvanih proglašenjem epidemije bolesti COVID-19. Uputom je ukazano da se taj rad mora prilagoditi trenutnoj situaciji te da se smatra prihvatljivim održavanje sjednica putem video konferencija, izjašnjavanjem putem elektroničke pošte, odnosno korištenjem drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu i sl.

Ministarstvo je, odgovarajući vijećnici, navelo da je na spomenutoj sjednici riječkim gradskim vijećnicima, uz glasovanje putem elektroničke pošte, bilo omogućeno raspravljanje po točkama Dnevnog reda u zgradi Grada Rijeke, uz pridržavanje protuepidemioloških mjera koje su tada bile na snazi.

Također, upravo zbog iskazanog nezadovoljstva od strane nekolicine vijećnika radi takvog održavanja sjednice, vijećnicima je dostavljen i dopis u kojem je dodatno pojašnjen način raspravljanja na sjednici te je istaknuto da se za vrijeme rasprave može izmijeniti i više članova istoga kluba vijećnika.

Vezano uz navode da je povrijeđeno načelo javnosti, Ministarstvo je zaključilo da se rasprava po točkama Dnevnog reda mogla pratiti putem direktnog prijenosa na lokalnom televizijskom mediju te mrežnoj stranici Grada Rijeke iz čega jasno proizlazi da je zainteresirana javnost imala mogućnost pratiti raspravu na ovoj sjednici.

Ministarstvo, dalje, skreće pozornost vijećnici Mandić da su svi članovi GV dopisom obavješteni o rezultatima glasovanja, te su na taj način imali uvid u rezultate glasovanja za svaku pojedinu točku Dnevnog reda.

Zaključno, kako navodi Ministarstvo pravosuđa i uprave u svojem odgovoru: „ukazuje se da u postupku nadzora zakonitosti rada Gradskog vijeća Grada Rijeke na 30. sjednici održanoj 29. listopada 2020. godine nisu utvrđene nepravilnosti koje bi dovele u pitanje zakonitost predmetne sjednice.“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari