GRAĐANI DRUGOG REDA?

Mještani Fužina ogorčeni zbog uputa za štednju vode: ‘Pune se jacuzziji, a mi nemamo vode ni za tabletu popiti!’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Stanovnici se osjećaju kao građani drugog reda, a načelnik Općine Fužine – smatra da je riječ o pretjeranoj reakciji…

Zbog izrazito dugog sušnog perioda presušuju izvorišta. Od jučer je na snazi posebno upozorenje Općine Fužine. Zabranjeno je pranje vozila i zalijevanje vanjskih površina jer prijete poremećaji u opskrbi vodom, a i kako bi se odgodile moguće strože mjere, odnosno redukcija vode koja je već na snazi u nekim dijelovima Istre.

Zasad nisu propisane nikakve kazne za one koji se ne budu pridržavali.

“Mislim da kaznama ne bismo postigli efekt. Ono što u ovom trenutku, na slabu izdašnost izvora, možemo napraviti je da korisnici usluga postanu svjesni činjenice da je nešto na što ne možemo utjecati. Obilazit će se tereni, preventivno će se djelovati, kroz razgovore i upućivanje na mjere štednje vode kako bi izbjegli mjere redukcije. Na našem području još uvijek ne razmišljamo u uvođenju redukcijskih mjera”, rekao je Boro Tomić, direktor Komunalca Delnice.

Na kompletnom području Gorskog Kotara situacija nije alarmantna, rekao je Tomić.

“Ne znamo što nam donosi sljedeći period. Izdašnost izvora može se povećati tek u slučaju obilate kiše. U ovom trenutku nema najave te kiše. Povećana je potrošnja vode zbog povećanog broja korisnika. U Fužinama je specifična situacija. Još uvijek se izvode radovi u okviru švicarsko-hrvatskog programa suradnje što utječe na kontinuitet i vodoopskrbu”, kazao je Tomić, izvještava Ida Balen za RTL.hr

.Javili su se veći problemi

Nakon što je veći dio radova vezanih uz izgradnju sustava kanalizacije i vodoopskrbe na području Općine Fužine priveden kraju, javili su se veći problemi, prenosi Novi list. Stanovnici se osjećaju kao građani drugog reda, a načelnik Općine Fužine – smatra da je riječ o pretjeranoj reakciji…

Obitelj Franke Zlatić danima živi bez vode. Oni žive u Liču, u ulici Sveti Križ, poznatijoj kao vikend-naselje.

“Voda je cijeli prošli tjedan tekla uz vrlo slab pritisak. No bili smo strpljivi, da bi u subotu, kada se nema koga nazvati – nestala potpuno. Početak je novog tjedna. Vode nema. Danas smo dobili informaciju da nismo samo mi bez vode”, kazala je Zlatić.

Prepričava kako, kada zovu Komunalac u Delnicama, kažu kako je “vjerojatno” kvar negdje – te da slušaju Radio Gorski kotar. Ali u njihovoj ulici – tu radijsku frekvenciju ne “hvataju”.

“Načelnik Općine kaže da moramo biti strpljivi jer smo mi na uzvisini. Istodobno, u centru Fužina se peru auti, zalijevaju se rožice, pune se bazeni i jacuzziji, a mi nemamo vode ni za tabletu popiti, niti se oprati, a kamoli okupati na kraju dana”, objašnjava Zlatić.

Nekoliko su puta, kaže, dobili i obrazloženje kako su baš morali ostati bez vode – jer bi inače centar Fužina bio bez vode. “A to se ne smije dogoditi”, kazali su. “Mi se pitamo, čini li nas to građanima drugog reda”, pita se Zlatić.

Ne može shvatiti kako nauštrb nečijih leđa centar Fužina uvijek ima vode. “Na ta pitanja nitko nema odgovor. Niti Komunalac, niti poslovođa, niti načelnik. ‘Budite strpljivi.’ I blatni i žedni usput”, dodaje.

A vrijeme je – sušno. Svjedočimo najvećim vrućinama i sušama. Bez vode se ne može.

S druge strane, načelnik Općine Fužine David Bregovac potpuno je drugačijeg stava. Smatra da je riječ o pretjeranoj reakciji.

On je kazao kako se radi o dijelu Liča koji je na uzvisini, pa pri uvjetima suše dolazi do povremenih teškoća s opskrbom vode.

“Do zastoja u nabavi došlo je zbog svih negativnih zbivanja vezanih uz rat u Ukrajini, ali se nadamo da će u roku od mjesec dana i to biti riješeno. Do tada jednostavno svi moramo biti strpljivi i naviknuti se na, naglašavam, privremene nestanke vode do kojih dolazi ponajprije zbog dugog vremena bez kiše”, tvrdi načelnik.

Dodaje da, koliko on zna, zaista jest bilo nestanka vode, ali povremenih. To se dogodilo u nekoliko navrata, kaže, ali nikada nije trajalo više od tri-četiri sata.

“Sve naše službe, kao i delnički Komunalac, brinu o svim našim stanovnicima. S obitelji Zlatić imamo dogovor da zovu predstavnika Komunalca čim osjete pad tlaka. On odmah potom odlazi na teren i nastoji sve riješiti što prije”, kaže načelnik.

“Napokon, izjave o tome da favoriziramo bilo koga, odnosno središte Fužina, su ne samo potpuno netočne, već i, rekao bih, zlonamjerne i na razini su bapskih priča”, zaključio je Bregovac, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja