POMOĆ U NEVOLJI

Mlada Riječanka pokrenula web stranicu za besplatnu logopedsku pomoć; Evo što nam je rekla o tome

Foto: Ivan Klekar

Nedovoljan broj logopeda u Rijeci ali i Hrvatskoj dugogodišnji je problem koji se ubrzano nastoji riješiti, kako potezima sveučilišne zajednice tako i poduzetničkim inicijativama

Riječko Sveučilište ove je akademske godine pokrenulo preddiplomski studij logopedije u Rijeci, koji je do tada postojao samo u Zagrebu.

Mlada Riječanka Lara Pilepić odlučila popraviti situaciju pokretanjem web  stranice Pitajlogopeda.hr, koja pruža online usluge logopedskog savjetovanja. Besplatno i brzo, na toj internetskoj adresi možete postaviti pitanje na koje ćete u najkraćem mogućem roku dobiti i stručan savjet logopeda.

Riječanka Lara Pilepić diplomirani je logoped sa zagrebačkom adresom. Danas nam  je u razgovoru otkrila sve detalje ove hvalevrijedne inicijative kojom nastoji pomoći onima kojima je to potrebno.

Kako je nastala ideja o pokretanju stranice? 

Ideja se rodila dok sam radila u KBC-u Rijeka gdje sam se svakodnevno susretala s roditeljima koji su bili nezadovoljni funkcioniranjem rehabilitacijskog sustava. Zbog deficitarnosti zanimanja, stanovnici rubnih dijelova Hrvatske nažalost dugo čekaju da uopće budu obrađeni od logopeda, što pogoršava sam problem zbog kojeg dolaze. Želja mi je pružiti logopedski savjet svakome kome je on potreban, a da pritom mogu biti u udobnosti svoga doma. Za sada sam sama što se savjetovanja tiče, no kako web  stranica bude rasla i prikupljala više pozornosti, sigurno ću oformiti tim. Hrvatski zavod za web je napravio web stranicu, logo i vizualni identitet stranice (webhttps://www.hzwlab.com/).

O čemu se točno radi? Na koji način se točno pomaže onima koji trebaju logopedske usluge?

Pitajlogopeda.hr je interaktivna web platforma gdje bilo tko s područja Hrvatske može dobiti stručan logopedski savjet. Ukoliko pak poželiš ‘uživo’ razgovarati s logopedom, nudi se mogućnost online savjetovanja putem video poziva. Na taj način skraćuje se vrijeme do dolaska na pregled i početka terapije, jer moj savjet služi kao nit vodilja na daljnjem rehabilitacijskom putu.

U prosjeku, koliko djece treba pomoć i koliko je bitno reagirati u samom početku?

Podaci kazuju da u Hrvatskoj na jednog logopeda dolazi 7000 stanovnika. Što je ogromna brojka. U načelu, roditelji koji traže logopedsku pomoć ju u 99% slučajeva zaista i trebaju. Važno je na vrijeme prepoznati logopedski problem i što se ranije javiti na logopedski pregled jer rana intervencija značajno poboljšava ishod.

Ove godine pokrenut je preddiplomski studij logopedije u Rijeci. Koliko je to potrebno upravo u našem gradu? 

Preddiplomski studij logopedije pokrenut je na našu veliku radost. Veselim se gledati kako nove generacije logopeda pomažu u našem gradu gdje je logopedska pomoć itekako tražena. Trenutno u KBC-u rade 4 klinička logopeda koji u pravilu dijagnostički pokrivaju našu županiju. Zavod za audiologiju i fonijatriju na kojem sam radila sada je znanstvena baza studija što je jako dobro jer studenti iz prve ruke mogu vidjeti što klinički logoped radi u svojem ‘prirodnom okruženju’.

Trenutno se nalaziš u Zagrebu, je li to zbog toga što su poslovne prilike bolje ili?

U Zagrebu sam prvenstveno jer sam upisala doktorski studij Neuroznanost pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu a i ponudila mi se prilika raditi u KBC-u Sestre Milosrdnice na Klinici za neurologiju što je već duže bila moja želja. No, ova web platforma služi tome da ljudi iz svih područja Hrvatske dođu do logopedskog savjeta, a za svoje riječke pacijente sam uvijek dostupna telefonski ili čak i uživo kada svratim u Rijeku.

VIDEO DANA: