VODEĆI KOMORNI SASTAV U HRVATSKOJ

MLADI I IZVRSNI: Hrvatski gudački kvartet nastavlja ciklus komornih koncerata u Zajcu

Ciklus komornih koncerata u „Zajcu“ nastavlja Hrvatski gudački kvartet u nedjelju, 8. studenoga koncertom s početkom u 19 sati.

Martin Draušnik i Alina Gubaidulina na violinama, Aleksandar Jakopanec na violi i Zita Vaga na violončelu izvest će dva gudačka kvarteta: Gudački kvartet u D-duru Ludwiga van Beethovena te Treći gudački kvartet u Es-duru, iz ciklusa Moje djetinjstvo, Stjepana Šuleka.

U najzahtjevnijem i najsavršenijem komornom sastavu – gudačkom kvartetu – dolazi do izražaja i zajedništvo i individualnost. Iako je Hrvatski gudački kvartet osnutkom najmlađi među hrvatskim kvartetima, svojom energijom, predanošću i kvalitetom brzo se etablirao kao vodeći komorni sastav u Hrvatskoj.

Tako su glazbeni kritičari o njihovim koncertnim nastupima već zabilježili: „Zvučnost sviranja novoga komornog tijela oduševila je i nosila u eteričnost misli i osjećaja, što je donijelo iskren užitak slušanja i gledanja njihova mladenačkog visokoprofesionalnog zanosa…“, ili pak: „Tako mladi, a izvrsni! – ushit je koji se prolamao iz srca slušatelja tijekom i na kraju koncerta…. Hrvatski gudački kvartet – sjajan je komorni sastav, dostojan visokog imena kojeg nosi. Vrlo daroviti, kvalitetno školovani, već afirmirani, s urođenim osjećajem za komorno muziciranje, na radost cjelokupne javnosti, udružili su se u imperativ gudačkog kvarteta te zaslužuju biti hrvatski kulturni poslanici pronoseći visoke dosege.“

Od osnivanja 2012. godine, Hrvatski gudački kvartet dosad je nastupio u svim važnijim koncertnim prostorima u domovini i na većini državnih i lokalnih festivala i manifestacija. Treba izdvojiti nastupe u Hrvatskom glazbenom zavodu, MAG festivalu u Splitu, Glazbenim večerima u Sv. Donatu u Zadru, Dubrovnik u pozno ljeto, 33. zagrebačke ljetne večeri s pijanistom Aljošom Jurinićem.

Godine 2013. godine usavršavali su se na međunarodnom komornom majstorskom tečaju u Weikersheimu, u Njemačkoj, pod vodstvom kvarteta Vogler i Gerharda Schulza iz Alban Berg kvarteta. Godine 2014. kvartet osvaja nagradu 47. tribine „Darko Lukić” te time privlače pozornost šire publike i kritike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari