MLADI RIJEČANI I SEKSUALNOST Mladi se žele informirati o seksualnosti, unatoč porastu konzervativnih struja u društvu

Gotovo svaki učenik i učenica izjavili su kako bi voljeli imati mogućnost informiranja o seksualnosti putem izvannastavnih i/ili izvanškolskih programa

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije predstavljeni su rezultati istraživanja o mladima i seksualnosti koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju “PaRiter”.

Kako je istaknula Marinella Matejčić, istraživanje je obuhvatilo 330 učenika u dobi od 14 do 17 godina s područja Primorsko-goranske županije. Naglasila je da zdravstveni odgoj, koji uključuje modul “Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje” integriran u školski program preko sata razrednog odjela koji provode razrednici, sudeći prema rezultatima anketiranja srednjoškolaca ne pokriva ono što mladi doista žele znati o seksualnosti.

To je mišljenje čak četiri od pet ispitanih osoba. Gotovo svaki učenik i učenica izjavili su kako bi voljeli imati mogućnost informiranja o seksualnosti putem izvannastavnih i/ili izvanškolskih programa.

Učenici i učenice o seksualnosti se informiraju na internetskim portalima, i to jedna od četiri ispitane osobe, dok se sedam posto ispitanih osoba o seksualnosti informira putem pornografskih sadržaja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u publikaciji “Mladi i seksualnost u Primorsko-goranskoj županiji – Gdje smo danas?”.

Osim rezultata navedenog istraživanja, publikacija sadrži i kratki pregled povijesti potpune seksualne edukacije na našim prostorima, uz presjek prakse iz zapadnih zemalja te internacionalne dokumente koji uređuju pitanje prava na potpunu seksualnu edukaciju.

“Cilj publikacije je ukazati na važnost implementacije potpune seksualne edukacije u škole u Republici Hrvatskoj. S obzirom na duboke podjele u društvu koje prate ovu temu, ali i rast konzervativnih struja koje nastoje promovirati osobna i religijska uvjerenja, moramo otvoriti raspravu o tematici i truditi se mladima u što kraćem roku omogućiti edukaciju 21. stoljeća koja će im pomoći u donošenju odluka i izgradnji društva mira i tolerancije. Hrvatska se i dalje bori s religijskim, kulturološkim i povijesnim dogmama koje svjesno priječe pravo mladih na seksualno obrazovanje i koje nastoje implementirati manjkave programe, temeljene ne na znanstvenim činjenicama, već religijskom nauku”, zaključila je Matejčić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views