EDUKATIVNI PRAZNICI

GalerijaMladi RiNovatoRI na Spring campu osmislili promotivni turistički video o Rijeci

Za vrijeme trajanja proljetnih školskih praznika u Dječjoj kući održao se RInovatoRI Spring Camp, nekadašnja Vikend škola poduzetništva.

Spring Camp dio je izvanškolskog kreativno-edukativnog programa za mlade poduzetnike i inovatore RInovatoRI Grada Rijeke, kojeg Odjel za poduzetništvo provodi u suradnji s gradskom ustanovom Dom mladih Rijeka. Spring Camp je upisalo ukupno 16 polaznika, učenika od 6. do 8. razreda iz riječkih osnovnih škola. Sve troškove kampa pokrio je Grad Rijeka stoga je za sve polaznike bio besplatan.

Tema proljetnog programa bila je TOP RI TOUR. Polaznici su radeći u manjim timovima, kroz primjenu design thinking metode, imali zadatak osmisliti inovativni način prikazivanja grada Rijeke kao atraktivne turističke destinacije.

Tijekom četverodnevnog kampa polaznici su osmislili promotivni video u kojem „imaginarni“ poznati Youtuberi i Influenceri pričaju o svojim doživljajima iz grada Rijeke i nove turističke ponude pod nazivom „Skrivena Rijeka“. Promotivni video sniman je u studiju Art kina koji se nalazi u sklopu Dječje kuće, a premjerno će biti izveden na predstavljanju cjelokupnog programa krajem svibnja.

U kreativnom izazovu polaznicima su bile na raspolaganju voditeljice Josipa Andrušić i Dijana Malinić Mihelić koje su imale zadatak da stručni pojmovi i poslovni procesi budu prilagođeni uzrastu sudionika te da program bude edukativan i zabavan. Stručni mentorski tim činile su turistička vodičkinja Sonja Tudora te snimateljica i redateljica Maša Drndić.

Prvi dan Spring Campa bio je rezerviran za prvi korak design thinking metode. Nakon zabavnih igara upoznavanja, polaznici su stavljeni u poziciju turista koji su posjetili grad Rijeku. Polaznici su imali priliku prošetati Korzom na tri različita načina. Prvi način je bio klasična tura koja je uključivala šetnju od lokacije do lokacije s turističkim vodičem, koji je ukratko pričao o svakoj zgradi, njezinoj povijesti uz pokoju zanimljivost. Druga tura je uključivala interaktivnu kartu koju su svi sudionici mogli pretraživati putem svojih mobilnih telefona te s jednog mjesta putem digitalnih sadržaja učiti o gradu Rijeci i sve provjeriti kroz brzi kviz znanja.

Treća tura je uključivala zabavnu igru pod nazivom Rijeka Crime Photo Hunt putem koje su polaznici mogli iskusiti turu koja se temeljila na storytelingu i gejmifikaciji. Sudionici igre dobivali su zagonetke pomoću kojih su otkrivali lokacije zanimljivih kriminalističkih priča na kojima su morali napraviti skupnu fotografiju u zadanim pozama.

VIDEO DANA:

Promotivni video osmišljen kroz četiri koraka design thinking metode

Drugi dan krenulo se u drugi korak design thinking metode – definiranje problema i ciljane skupine za koju će se razrađivati nova turistička ponuda. Polaznici su nakon izrađenih i prezentiranih predstavnika svojih ciljanih skupina, krenuli promišljati o potrebama svoje ciljane skupine za vrijeme kraćeg ili dužeg turističkog posjeta gradu Rijeci. Za početak navodili su probleme koje vide vezano uz razgledavanje grada, načine mobilnosti, edukaciju, smještaj, prehranu i naravno suvenire što su sve elementi jedne turističke ponude. Nakon definiranih problema, kroz brainstorming ideja o načinu rješavanja pojedinih problema, slijedio je treći korak design thinking metode – razrada ideje.

Nakon prikaza primjera dobrih praksi, treći dan timovi su krenuli u razrađivanje vlastite ideje nove turističke ponude za odabranu ciljanu skupinu. Svaki tim morao je napraviti i SWOT analizu svoje ideje prije prezentacije svoje ideje putem storyboarda. Žiri je imao vrlo težak zadatak odabira najbolje i ocijenio kako niti jedna grupa nije iskočila kao pobjednička.

Stoga je četvrti dan krenuo s prikazom ideje nove turističke ponude grada Rijeke sastavljene od pojedinih dijelova ideja svakog tima. Izrada prototipa, što je četvrti korak design thinking metode, zamišljena je u obliku promotivnog videa. Javno prikazivanje promotivnog videa, najavljeno za kraj svibnja, predstavljat će ujedno i posljednji korak design thinking metode – testiranje ideje.

Time će proljetni RInovatoRI zaokružiti svoju ovogodišnju produktivnu avanturu Top RI Tour, u kojoj su imali zadatak osmisliti inovativnu turističku ponudu Rijeke. U tome su, bez sumnje, više nego uspjeli.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views