'APSOLUTNA SUPROTNOST SVJETONAZORA'

Galerija | Molitelji okupljeni na trgu u Rijeci. Pogledajte transparente prosvjednika, dogodio se i sukob. Gradonačelnik se ogradio: ‘Nazadni stavovi pod maskom vjere’

Kaže, to je suprotno svemu onome što Rijeka jest – napredan grad, grad ravnopravnosti i ravnopravnih

Okupljanje molitelja nastavlja se i ove prve subote u mjesecu, ali po prvi puta i u Rijeci, na Trgu Grivica ispred Katedrale sv. Vida.

“Klečavci” inače mole krunicu za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda te za prestanak bogopsovke, za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu, za svete, autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja, za duše u čistilištu i za osobne nakane.

Uz tridesetak muškaraca našla se na Trgu Grivica i nekolicina žena. Tamo ih je dočekala jaka kiša, pa je neke od članova organizacije “Muževni budite” to obeshrabrilo da kleknu, ali nastavili su moliti stojećke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

S druge ih je strane dočekalo nekoliko prosvjednika koji su skandirali protiv skupa i nosili transparente sa znakovitim porukama.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Okupljeni su se naguravali, pa policija od jutra motri događaj u centru grada. Prema izvorima iz Pixsella, u jednom trenutku došlo je i do fizičkog sukoba a jedan od sudionika je priveden.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović još jučer se ogradio od današnjeg skupa. U priopćenju stoji da je skup apsolutna suprotnost svjetonazoru Rijeke.

“Ovaj skup molitelja koji kleče na javnim trgovima ocjenjujemo perfidnim nametanjem nazadnih stavova pod maskom vjere. Od samog naziva inicijative koja okuplja molitelje “Muževni budite“, preko nametanja stava da su muškarci ti koji moraju postati duhovni autoriteti pa sve do prizivanja obraćenja hrvatskog naroda i zagovaranja domovine u kojoj su žene niža bića koja o svom odijevanju i načinu života ne mogu same odlučivati – dakle, sve to suprotno je onome što Rijeka jest. Rijeka je napredan grad, grad ravnopravnosti i ravnopravnih”, stoji u Filipovićevu priopćenju.

06.01.2024., Rijeka – Dvadesetak molitelja klecavaca okupilo se u molitvi pred katedralom Svetog Vida, uz jake policijske snage i isto toliko prosvjednika. Ovo je prvo takvo okupljanje u Rijeci. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Inače, ove su se subote molitelji okupili u 13 hrvatskih gradova. U Bjelovaru, Dubrovniku, Karlovcu, Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Trogiru, Vinkovcima, Zadru i Virovitici.

“Potičemo sve sudionike da prije krunice sudjeluju na svetoj misi i da je prikažu za blagoslov i uspjeh javne molitve krunice. Također potičemo sve sudionike molitve i one koji nisu u mogućnosti sudjelovati da mole za blagoslov i uspjeh javne molitve krunice”, objavili su na stranici Muževni budite, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari