RESTAURANT CROATICA

Na Botelu Marina predstavljena knjiga koja krije specijalitete iz 100 najboljih hrvatskih restorana!

Idi na originalni članak

Na Botelu Marina održana je 29. dodjela plaketa Restaurant Croatica, kao i promocija knjige „100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2024./25.“.

Oglas

Projekt 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica započeo je 1995. godine s ciljem poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge. U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2023. godine ta brojka popela na preko 2400 restorana.

Dio glasovanja proveo se preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji je i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču “Restaurant Croatica: 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2024/25”.

Tijekom 29 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 533 restorana.

Restorani predstavljeni u knjizi za 2024./2025. godinu su i nositelji titule Restaurant Croatica 2023, a uz plakete koje su im dodijeljene, dobili su naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.

Ovogodišnjim dobitnicima plaketa čestitali su riječki gradonačelnik Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, voditelj odsjeka za poduzetništvo i ruralni razvoj u Upravnom odjelu za turizam PGŽ-a Mladen Brajan, predsjednik Udruge hrvatskih restoratera Marijan Starešinić, voditeljica proizvoda eno-gastro iskustva Odjela za razvoj turističkih proizvoda Hrvatske turistička zajednica Valerija Milković, ispred Ministarstva turizma i sporta Mirko Herceg, ispred Časnog odbora projekta Nikica Karamarko i voditeljica projekta i urednica izdanja Karin Mimica.

Voditeljica projekta i urednica izdanja Karin Mimica projekt je pokrenula u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom, a on se danas provodi u suradnji s Udrugom hrvatskih restoratera, a među parterima su i Hrvatska turistička zajednica te brojne institucije strukovno vezane na ugostiteljstvo, gastronomiju i turizam. Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski, a stručna suradnica na projektu je Marina Selak.

Kako je objasnila Karin Mimica, svake godine za ovu titulu konkurira više od 2500 restorana. Posebnost je u tome što restorane primarno biraju gosti, a ove godine u knjizi se našao najveći broj restorana upravo s Kvarnera.
„Na portalu Gastronaut ide javno glasovanje u kojem sudjeluju gosti i oni daju svoje glasove. Nakon toga ugostitelji glasaju za restorane koji su njima uzor, a na kraju Časni sud nastoji odabrati one restorane koji zadovoljavaju određene kriterije, primjerice cjelogodišnje poslovanje, određena vinska karta i slično. Nastojimo podržati one koji se zaista trude pružiti gostu cjelokupni doživljaj i one koji daju najbolji omjer cijene i kvalitete“, objasnila je Mimica.

Gradonačelnik Filipović čestitao je svima koji su se našli među koricama ovogodišnjeg izdanja knjige.
„Gastronomija zaista jest jedan od razloga posjete neke destinacije, prvenstveno stranih, ali i domaćih turista. Čestitam svim dobitnicima plaketa, a posebice onima iz Rijeke koji doprinose razvoju našega grada kao turističke destinacije. Suradnjom lokalne samouprave i Turističke zajednice s ugostiteljima stječemo preduvjet za daljnji razvoj urbanog turizma s naglaskom na cjelogodišnji turizam, što je jedan od prioriteta Grada Rijeke, ali i Turističke zajednice grada Rijeke. Uz brojne investicije i investitore, ali i sve veće brojke gostiju i posjetitelja, doista mislim da idemo u dobrom smjeru“, rekao je Filipović.

Restorani u knjizi su prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.

U uvodnim tekstovima, ispred poglavlja: Istra i Kvarner; Dalmacija; Lika, Karlovac i okolica, Moslavina i Banovina; Zagreb i okolica; Zagorje, Međimurje i Podravina te Slavonija i Baranja, date su informacije o lokalnim specijalitetima, glavnim sortama vina te pojedinim gastronomskim i enološkim manifestacijama i događanjima.

Exit mobile version