NA ČETIRI GRADSKE LOKACIJE: Svečano otvorene još četiri nove riječke špine

U upotrebi su od danas špine na Jelačićevom trgu, na spoju Korza i Trga 128. brigade HV, na Trsatskim stubama i Centru Zamet. U programu otvaranja na Trgu bana Josipa Jelačića sudjelovali učenici Osnovne škole Kozala

Od danas su u funkciji još četiri nove riječke špine kao dio idejnog projekta riječkog HNS-a „51 riječka špina“ (o čemu smo pisali OVDJE) kojeg su prihvatili riječke Autonomna regionalna stranka i ORAH te uz neviđenu potporu građana Rijeke i riječka gradska uprava koja i operativno provodi projekt ukomponiravši ga u šira nastojanja za brendiranjem riječke vode na što se nadovezala i jučerašnja akcija predstavljanja „riječke čaše za riječku vodu“ na sam Svjetski dan voda (o čemu smo pisali OVDJE).

Današnje simbolično puštanje u rad nove četiri riječke špine koje će poboljšati izgled i doživljaj grada dogodilo se na Trgu bana Jelačića, pokraj Fontane prijateljstva, u čijoj su promociji prigodnim programom sudjelovali i učenici OŠ Kozala koji su za ovu prigodu stigli odjeveni u bijele majice s oslikanim porukama o vodi.

Oni su građanima ujedno dijelili papirnate čaše koje su sami izradili tehnikom origamija. Svaka papirnata čaša ujedno služi kao uložak za plastičnu čašu koju su građani također dobili kako bi kušali vodu iz riječke špine. Ssve su ovo smislile voditeljice programa – Željka Oruč, učiteljica razredne nastave, Mia Egredžija, učiteljica biologije i ravnateljica škole, Kim Anić.

otvaranje špine2

Programu svečanog puštanja u rad špine na Jelačićevom trgu pridružili su se riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima te direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini.

„Priča oko riječke vode traje stoljećima. Nije slučajno što Rijeka u svom povijesnom grbu ima ćup iz kojeg teče voda s natpisom Idenficienter. Zahvaljujući trajnim ulaganjima u zaštitu naših izvorišta uspjeli smo do danas sačuvati kvalitetu riječke vode, po čemu je Rijeka postala na neki način prepoznatljiva. Željeli bismo da to prepoznaju i ljudi koji dolaze u Rijeku. Do sada je kroz program otvoreno više od 25 špina na različitim lokacijama u gradu na kojima se može koristiti riječka voda. S vremenom ćemo nastojati pokriti sva područja grada s javnim špinama. U postavljanje špina i izradu promotivne serije riječke čaše kojom ćemo brendirati riječku vodu utrošeno je oko 100.000,00 kuna“ rekao je gradonačelnik Obersnel kako prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

otvorene špine obi djeca
Foto: Grad Rijeka

Postavljene špine su „tipske lijevane špine“ (talijanskog proizvođača „Benito“, op.a), a kako je naglasio gradonačelnik Vojko Obersnel razmišlja se da se na najatraktivnijim lokacijama u gradu u dogledno vrijeme postave i posebno oblikovane špine.

Bukša: Zajedno možemo napraviti dobre stvari

Inicijatori akcije pozvali su nedavnim priopćenjem Riječane da koriste svoje gradske špine uz sljedeći zaključak:

– Upravo projekt „51 riječka špina“ pokazuje da zajedno možemo napraviti dobre stvari i nadam se da će on prerasti u jednu nadstranačku platformu kojoj je jedini cilj bolja Rijeka. Kada se grad i građani stave na prvo mjesto, politika dobiva svoj jedini smisao, a to je biti u službi ljudi. To smo napravili i to ćemo i dalje raditi jer takvu Rijeku želimo!

Prosvjed Miće Antolovića

Mićo Antolović, neumorni riječki anarho-aktivist i “redovni” kritičar uglavnom svakog projekta riječke gradske vlasti pojavio se i na ovom otvaranju s porukom nezadovoljstva koja se odnosi na način realizacije ovoga konkretnog projekta koji je svoj konačni produkt dobio iz – talijanskih pogona.

otvorene špine mićo

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari