PGŽ I GRAD CRES

Na Cresu kreće gradnja stanova za medicinsko osoblje!

Idi na originalni članak
Cres - Grad Cres na otoku Cresu. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Primorsko-goranska županija sufinancirat će šest projekata razvoja selektivnih oblika turizma za 2024. godinu u visini od 84.450,00 eura, izvijestio je zamjenik župana Petar Mamula na redovitom susretu s novinarima.

Oglas

Zaprimljeno je šest projekata te su svi predloženi za sufinanciranje. Sredstva su raspoređena Turističkim zajednicama Gorskog kotara, Općine Viškovo, Općine Čavle, Općine Lopar, Općine Matulji i Mjesta Ičići. Najveći dio sredstava namijenjen je za projekt Smeđa turistička signalizacija TZ-a Gorski kotar.

Za selektivne oblike turizma u proračunu Primorsko–goranske županije za 2024. godinu osigurano je ukupno 120 tisuća eura, naveo je zamjenik te najavio raspisivanje drugog javnog poziva za raspodjelu preostalog iznosa.

Govoreći o razvoju turističkih projekata u Gorskom kotaru, zamjenik Mamula izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da niti jedan projekt lokalnih JLS-ova nije ostvario financiranje na Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. Rekao je kako su Gorani opravdano nezadovoljni tom činjenicom i najavio sastanak s resornim ministrom Tončijem Glavinom.

„Prilikom osnivanja TZ-a Gorski kotar, koja je objedinila sve goranske turističke zajednice, i donošenja novog dokumenta Masterplan razvoja turizma Gorskog kotara, koji je PGŽ sufinancirala s 350 tisuća kuna, tadašnji državni tajnik, današnji ministar turizma i sporta Tonči Glavina garantirao je da će to biti u cilju poboljšanog prolaza projekata goranskih gradova i općina na pozivima Ministarstva turizma i NPOO-a. Nadam se da se veliki trud koji je uložen u taj dokument neće pokazati neopravdanim te da na temelju njega u konačnici neće biti financiran niti jedan kapitalni projekt“, rekao je zamjenik.

Naveo je primjere projekata poput Posjetiteljskog centra u Kamačniku i Adrenalinskog centra u Vratima ukazavši da se radi o milijunskim investicijama koje niti PGŽ kao regionalna samouprava, niti goranske jedinice lokalne samouprave ne mogu samostalno, a ni zajednički financirati već su nužna EU sredstva. Činjenica da niti jedan od tih projekata nije prošao pali lampicu za alarm, zaključuje zamjenik.

U suradnji Primorsko-goranske županije i Grada Cresa, ovaj tjedan započinje izgradnja stanova za deficitarne kadrove, prvenstveno za medicinsko osoblje u Cresu što je prvi ovakav projekt u našoj županiji, infomirao je dožupan.

PGŽ je osigurala 250 tisuća eura u proračunu za ovu namjenu dok ukupna vrijednost radova iznosi 636 tisuća eura. Izgradit će se četiri stana potrebna za zdravstveni kadar kojeg je sve teže naći za rad na otocima. Grad Cres je proveo javnu nabavu i odabrao izvođača radova Margea do.o. Planirani rok završetka je do kraja 2025. godine.

Na novinarsko pitanje je li takva suradnja predviđena i s drugim otočnim i goranskim gradovima i općinama, pročelnica UO za zdravstvo Vesna Čavar navela je da Mali Lošinj posjeduje vlastite stanove dok se rapskoj specijalnoj bolnici INSULA sufinacira trošak smještaja zdravstvenog kadra. Govoreći o Gorskom kotaru, rekla je da su JLS-ovi zainteresirani za osnivanje zajedničkog fonda. Ukazala je na činjenicu da je nedostatak zdravstvenog kadra problem na razini cijele države te da su nužna zajednička rješenja.

Pročelnica je izvijestila i da je Domu zdravlja PGŽ i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ, povrh oko 95 tisuća eura iz veljače ove godine, raspoređeno dodatnih 10 tisuća eura za dostupnost zdravstvene zaštite u Gorskom kotaru i na otocima kojima se financiraju odlasci specijalista na privremeni rad u ispostave, palijativna zdravstvena zaštita i trošak stanovanja zdravstvenog kadra.

Exit mobile version