Na današnji dan 1976. u Rijeci izmjerena 52 cm snijega!

Foto: Istramet.hr

Iako su prvi dani ožujka 1976. godine protekli u znaku toplog vremena, gotovo slično kao i ovih dana, ostatak prve dekade mjeseca bio je u znaku pravog zimskog vremena

U ožujku 1976. godine, točnije 4. i 5. ožujka, došlo je do prodora vrlo hladnog zraka iz Rusije koji je nakon kratkotrajnog proljeća donio znatno niže temperature zraka na području većeg dijela Europe. Istovremeno je ojačala visinska ciklona bogata vlagom, kako prenosi Istramet.hr.

Stoga je glavnina događaja uslijedila nekoliko dana nakon prodora hladnog zraka, i to posebice s 9. na 10. ožujka 1976. godine. Tada je diljem Istre i Kvarnera padao jak snijeg koji je naročito obilan bio na riječkom području gdje je ujutro 10. ožujka izmjeren čak 52 cm debeo pokrivač!

U Pargu kraj Čabra u toj jednoj noći palo je 70 cm novog snijega te je ukupna visina iznosila 150 centimetra. U Senju je snijeg padao 5 uzastopnih dana, dok su u Delnicama snježni nanosi bili visoki čak 4 metra.

U Preluku je palo 10 cm snijega, a snijeg je zabijelilo i Cres. Trajekt iz Porozine nije se vratio u Rijeku.

Jak snijeg padao je u Puli, ali se brzo topio na tlu. U Pazinu je izmjereno 30 cm snijega. Na Krku je snježni pokrivač bio debeo 25 centimetra, a na cesti je bilo dozvoljeno voziti samo policiji, pošto je malo tko na otoku imao zimsku opremu. U Opatiji je uništeno 30 posto zelenila u parkovima.

Visina snijega od 52 centimetra u Rijeci i dan danas stoji kao snježni rekord, a isto vrijedi i za 30 cm izmjerenih u Pazinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari