RAZVITAK INOVACIJSKOG EKOSUSTAVA

Na Kampusu predstavljeni rezultati projekta InnovaMare Roadshow Rijeka

Na Odjelu za Biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, od 24. do 26. listopada održava se 3rd InnovaMare Roadshow Rijeka 2022 na kojem će biti predstavljeni rezultati istoimenog projekta.

Program se provodi u sklopu projekta „Blue technology – Developing innovative technologies for sustainability of Adriatic Sea – InnovaMare“ kojeg provodi Hrvatska gospodarska komora, a Odjel za biotehnologiju partner je u projektu. 

Projekt InnovaMare za cilj ima razviti i uspostaviti inovacijski ekosustav u području podvodne robotike i senzora za kontrolu i praćenje onečišćenja u Jadranskom moru.

Jedan od glavnih izazova projekta je povećanje učinkovitosti inovacijskih aktivnosti u relevantnim područjima plavog gospodarstva. Jadransko more suočava se s velikim utjecajima prekomjernog izlova i onečišćenja, a kruti otpad, izravno ispuštanje otpadnih voda i onečišćenje uljem ključni su negativni čimbenici degradacije obalnih i morskih ekosustava.

Projekt InnovaMare za cilj ima na višu razinu podići prekograničnu suradnju između znanosti i privatnog sektora te olakšati uključivanje malih i srednjih poduzeća u međunarodne mreže i to

poboljšanjem prijenosa znanja unutar područja suradnje između poduzeća, centara za istraživanje i razvoj, visokog obrazovanja i javnog sektora kroz aktivnosti obrazovanja i izgradnje kapaciteta za različite dionike.

Otvorenju događaja prisustvovali su među ostalim i riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut, pomoćnik rektorice Sveučilišta u Rijeci za investicije i inovacije Alen Jugović i pročelnica Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci Miranda Mladinić Pejatović.

U svom pozdravnom govoru, riječki gradonačelnik jeistaknuo kako je, što se tiče zaštite mora, nedavno potpisan ugovor za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji će se graditi na Delti, u blizini postojećeg uređaja. „Izgradnjom novog pročišćivača, Rijeka doslovno dobiva garanciju čistog mora i okoliša, koji će, biološkim tretmanom pročišćavanja otpadnih voda, imati minimalne negativne učinke na okoliš, stvarajući time zalog za bolju budućnost svih generacija u našemu gradu ali i dodanu vrijednost prilikom nastojanja daljnjeg očuvanja mora i okoliša, kao i kvalitete vode“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Dodao je i kako je Rijeka od 2009. godine potpisnik europske inicijative Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors) koji je 2008. godine pokrenula Europska komisija s ciljem uključivanja i pružanja podrške gradonačelnicima u postizanju klimatskih i energetskih ciljeva Europske unije i jedan je od prvih hrvatskih gradova koji je pristupio Sporazumu gradonačelnika. Vezano na navedeno izrađen je Akcijski plan za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena – Sustainable Energy and Climate Action Plan (SECAP) koji predstavlja ključni dokument s mjerama ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama koje će se provesti radi postizanja ciljeva, zajedno s vremenskim okvirima i dodijeljenim odgovornostima.

Tijekom tri dana trajanja programa bit će prezentirani ostvareni rezultati projekta, uspostavljeni ekosustav i interaktivna inovacijska platforma kao alat koji objedinjuje sve dionike te otvara mogućnosti za daljnji razvoj prekogranične suradnje u području plavog rasta, a sudionicima će biti predstavljene konkretne morske tehnologije. Osim predstavljanja rezultata projekta, bit će održane i prezentacije znanstvenoistraživačkog sektora iz područja morskih tehnologija, a predstavit će se i novi elementi budućih poziva u okviru novog programskog razdoblja Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2021-2027.

Prikazom dokumentarnog filma ”Blue future” podignut će se svijest šire javnosti o važnosti očuvanja i održivosti Jadranskog mora. Naglasak ovog događaja je na prilici za umrežavanje relevantnih dionika i to kroz dijalog, prijenos znanja i uspostavljanje partnerskih konzorcija za buduće projektne suradnje u području plavih tehnologija.

Projekt InnovaMare provodi se u sklopu Interrega Italija-Hrvatska, traje 30 mjeseci, od 1. srpnja 2020. do 31. prosinca 2022. Ukupni proračun projekta financiranog iz Europskog fonda za regionalni razlog je 5,6 milijuna eura.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari