OTVORENJE 25. RUJNA

Na Kampusu se otvara autokino na novoj lokaciji – Kinotenk!

Neobnovljena zgrada na Kampusu Sveučilišta u Rijeci iz perioda vojnog korištenja tog prostora, među Riječanima znana kao Tenk, postaje Kinotenk – novo mjesto za Autokino gdje se, posebno za ovu prigodu, gradi nova projekcijska površina.

Autokino otvara Chaplinov Veliki diktator u petak, 25. rujna s početkom u 20 sati, a nastavak programa donosi Altmanov M*A*S*H i Fosseov Cabaret

Rijeka dobiva novu kino lokaciju na otvorenom za novo izdanje programa Autokino koje je već ovog proljeća na parkiralištu Beretich oduševilo brojne posjetitelje. Neobnovljena zgrada na Kampusu Sveučilišta u Rijeci iz perioda vojnog korištenja tog prostora, među Riječanima znana kao Tenk, postaje Kinotenk – novo mjesto za Autokino gdje se, posebno za ovu prigodu, gradi nova projekcijska površina.

Kampus – TenkPosjetitelji Kinotenku mogu pristupiti preko ulice Radmile Matejčić (iznad Sušačke bolnice). Cijena ulaznice za Autokino po automobilu iznosi 25,00 kuna (20,00 kuna za članove Filmskog kluba Art-kina), a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Art-kina ili putem platforme ulaznice.hr. Prodaja ulaznica za Velikog diktatora počinje u ponedjeljak, 21. rujna u 12 sati.

Prigodno, Autokino na prostoru nekadašnje vojarne inaugurira tri antiratna satirična filma: svevremenski Veliki diktator Charlieja Chaplina, M*A*S*H legendarnog Roberta Altmana i besprijekorni Cabaret Boba Fossea. Izuzev prostorom, odabir filmova blisko je povezan i s tematskim preokupacijama pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, kojem program pripada.

Kao programski projekt udruge Filmaktiv, Art-kina i Sveučilišta u Rijeci, Autokino u prostor jakih militarnih odjeka antiratnim satirama nastoji promatrati strahote i apsurde rata i vojnih djelovanja kroz humanističku optiku koja nudi refleksiju na svjetsku i europsku povijest s vrlo jasnom kritikom rata i vojnog ustroja.

Program Autokina otvara Chaplinov Veliki diktator u petak, 25. rujna s početkom u 20 sati.

Smjela poruga najvećeg komičara (nijemog) filma najvećem diktatoru Europe 20. stoljeća Adolfu Hitleru donosi priču o slučajnoj zamjeni identiteta fizički naizgled istih protagonista (obojicu glumi Chaplin) – beskrupuloznog diktatora i židovskog brijača. Drska mješavina politike, tragedije, komedije i romantike kulminira u jedan od najupečatljivijih trenutaka filmske povijesti: smrtonosno ozbiljan govor komičnog junaka u strastvenom istupu za toleranciju u svijetu. Nominiran za pet oskarovskih kipića, uključujući i nominaciju za najbolji film, Veliki diktator nije samo jedna od najjačih antiratnih satira i komedija uopće već i obavezna filmska lektira iz perspektive cjelokupnog filmskog stvaralaštva.

M*A*S*H* i Cabaret rezervirani su za dva nadolazeća petka, 2. i 9. listopada, s istim početkom održavanja. Zvuk se, kao i u prethodnim izdanjima Autokina, prenosi preko radijske frekvencije 91,6 FM.

U slučaju jake kiše ili nevremena, projekcija filma odgađa se za idući dan. Organizatori pozivaju sve zainteresirane građane da prate daljnje obavijesti na mrežnoj stranici i društvenim mrežama Art-kina, Filmaktiva i Rijeke 2020 o mogućim daljnjim izmjenama u održavanju Autokina prema uputama nadležnih tijela vezanim uz pandemiju bolesti COVID-19 i u skladu s vremenskim prilikama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari