''PRIHVAĆANJE I TOLERIRANJE''

Na Korzo stiže međunarodna putujuća izložba plakata pod nazivom ”Tolerancija” kustosa Mirka Ilića

Nastala prema koncepciji dizajnera i ilustratora svjetskog glasa Mirka Ilića, u Rijeku stiže putujuća izložba plakata u okviru edukativnog kulturno-umjetničkog projekta Tolerancija.

Odabrani plakati na temu tolerancije, čiji autori potječu iz raznih dijelova svijeta, bit će od 16. do 23. ožujka postavljeni na panelima na Korzu. Izložbu će u utorak 16. ožujka u 12 sati otvoriti gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, kulturolog i antropolog Aljoša Pužar i Davor Mišković, direktor udruge Drugo more koja je uz Ilićevu organizaciju Tolerance Project Inc. organizator izložbe.

U želji i nadi o postizanju prihvaćanja i toleriranja svakog pojedinca, Mirko Ilić od 2017. godine okuplja brojne svjetske dizajnere koji na rast govora mržnje, nacionalizma, ksenofobije i netrpeljivosti odgovaraju pozivom na toleranciju.

Ilićevim riječima, „ideja ovog programa je doprinijeti pokretanju razgovora o uključivosti, koji može počivati samo na temeljima tolerancije – i širiti poštovanje u svijetu koji je sve više razdijeljen kada je riječ o rasi, religiji, seksualnosti i nacionalnom podrijetlu. U plakatima koji su naizmjenično razigrani i ozbiljni, iznenađujući i originalni, projekt Tolerancija koristi jedinstvenu snagu dizajna da nas podsjeti na ono što nam je svima zajedničko i što je potrebno da se premosti jaz među ljudima.“

Plakati su na izložbama diljem svijeta većinom izloženi na otvorenom prostoru, s idejom što veće dostupnosti običnom prolazniku i onim ljudima koji nemaju običaj često posjećivati galerije. Putujuću izložbu je dosad vidjelo više od 250 000 ljudi, pri čemu je samo u 2020. godini predstavljena u dvadesetak gradova – od Bangkoka do Reykjavika – među kojima su se našli i hrvatski gradovi Zagreb, Split i Sisak.

Od domaćih dizajnera, na riječkoj će izložbi biti predstavljeni plakati Dejana Kršića, Borisa Bućana, Roberta Čanaka, Borisa Ljubičića i Svena Sorića.

Na dan otvorenja, Mirko Ilić će videovezom iz New Yorka održati online predavanje Dizajn s desna nalijevo koje će se s početkom u 18 sati moći uživo pratiti putem Facebook stranice Drugog mora.

Namijenjeno u prvom redu srednjoškolskoj i studentskoj populaciji, multimedijalno predavanje bavi se temom korištenja grafičkog dizajna za promicanje društvene ravnopravnosti i pravde, ali i načinima prepoznavanja i dekodiranja novih simbola koje koriste razne desničarske, neonacističke i rasističke skupine, uslijed sveopće stigmatizacije simbola kukastog križa i zabrane njegovog korištenja u propagandne svrhe.

Smatran najpoznatijim i najutjecajnijim grafičkim dizajnerom s prostora Balkana, Mirko Ilić je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine 70-ih do sredine 80-ih objavljuje stripove i ilustracije te dizajnira za širok raspon klijenata – od omladinskog tiska, diskografskih tvrtki i kazališta do utjecajnih političkih magazina i novina. U SAD odlazi 1986. godine, gdje radi kao ilustrator za vodeće časopise i novine. Godine 1991. postaje umjetnički direktor časopisa Time Interantional, a godinu kasnije i umjetnički direktor editorijala u New York Timesu. Godine 1995. osnovao je Mirko Ilić Corp., studio grafičkog dizajna i 3-D računalne grafike koji, prepoznatljiv po snažnim vizualnim konceptima, radi dizajn za naručitelje u rasponu od neprofitnih organizacija do luksuznih ugostiteljskih tvrtki.

Suautor je više od deset knjiga, a za svoj rad je dobio brojne nagrade, uključujući one Society of Illustrators, Društva ilustratora, Društva dizajnera u izdavaštvu, Društva novinskog dizajna, Kluba umjetničkih direktora i ID Magazina. 1994. i 1995. godine radio je kao potpredsjednik AIGA ogranka u New Yorku. Radovi su mu zastupljeni u zbirkama institucija kao što su Smithsonian Museum, SFMOMA u San Franciscu, a MoMA u New Yorku u svojoj kolekciji ima 38 njegovih dizajnerskih djela.

Držao je naprednu nastavu dizajna na Cooper Unionu s Miltonom Glaserom, a predaje ilustraciju studentima magistarskih School of Visual Arts u New Yorku. Cjelokupan rad Mirka Ilića objavljen je u monogorafiji Dejana Kršića «Mirko Ilić» (AGM, Zagreb, 2007) i «Mirko Ilic: Eye to Hand» (MikserBooks, Beograd 2011).

Više informacija doznajte na internetskoj stranici Drugog mora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari