OTVORENJE NA JESEN

Na Korzu otvorena izložba “Dječja kuća” o jedinoj takvoj kući u Hrvatskoj

U sklopu obilježavanja Dana sv. Vida na postamentima na Korzu postavljena je izložba „Dječja kuća“, posvećena izgradnji prve takve kuće u Hrvatskoj.

Izložbom u organizaciji Grada Rijeke prikazuju se radovi na Dječjoj kući, koja se u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kultura dovršava u nekadašnjem industrijskom kompleksu Benčić.

Otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota te Jelena Milić, voditeljica programskog pravca Dječja kuća.

„Nakon što smo proteklog tjedna predstavili radove na Palači Šećerane, danas otvaramo izložbu na kojoj se može pogledati tijek radova na Dječjoj kući, također jednom od objekata u kompleksu Benčić koji će predstavljati trajno nasljeđe projekta Europske prijestolnice kulture. Kada završe svi radovi na objektima u kompleksu Benčić, predstavljat će najveću investiciju u kulturi u Hrvatskoj od njezinog osamostaljenja, s obzirom da ulaganje u projekt iznosi oko 300 milijuna kuna, od čega je polovica osigurana iz EU fondova“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Radovi su započeli u ožujku 2019., a do sada su izvedeni svi građevinski radovi, kao što su učvršćivanje konstrukcije Ciglene zgrade, montaža nosivih i pregradnih stupova, betoniranje međukatnih konstrukcija i krovne ploče, montaža čelične konstrukcije četvrtog kata, sve pripreme za ugradnju prozora, čelične rešetke na fasadi, obrada i bojanje stropova unutar kuće.

U tijeku su obrtnički radovi koji se izvode unutar objekta, kao što su obrada armirano-betonskih zidova, montaža podkonstrukcije za pregradne zidove, izvođenje protupožarnog premaza čelične konstrukcije, izrade toplinske izolacije međukatnih konstrukcija, cementnih glazura međukatnih konstrukcija, priprema za razvod elektroinstalacija, instalacija za vodu i kanalizaciju te strojarske instalacije.

Slijede radovi na ugradnji vanjske stolarije, izrada dijela krova iznad čelične konstrukcije četvrtog kata te sanacija dijela fasade na pročelju Ciglene zgrade.

„Projekt Dječje kuće je arhitektonski projekt mr.sc. Saše Randića, dipl.ing.arh., projekt kojim se radi ozbiljan makeover Ciglene kuće od koje su ostali samo vanjski zidovi, a unutar objekta stvorena je potpuno nova zgrada koja će udomiti sve ustanove povezane putem programa za namijenjenih djeci. Na neki način Dječja kuća je mezimica svih nas u art-kvartu Benčić zato što je atipična, drugačija i zato što vjerujemo u njezin potencijal. Zanimljivo je da će Dječja kuća biti povezana mostom s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti. Ovih dana završavamo s građevinskim radovima, krećemo s opremanjem i u jesenjim danima preselit ćemo se u prostor i uživati u njemu u godinama koje su pred nama“, kazao je pročelnik Šarar.

Sve programe, radionice i aktivnosti u koje će se djeca moći uključiti, osmišljavaju i provodit će zajednički tri gradske kulturne ustanove – Art kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti – uz svoje vanjske partnere, udruge i nezavisne organizacije, te mentore koji posjeduju posebna znanja i vještine u pojedinim područjima i koji će voditi i usmjeravati djecu u stvaralačkim procesima.

„Posebnost Dječje kuće leži u načinu rada s djecom i roditeljima koji će u njoj provoditi vrijeme te u područjima rada i temama kojima će se djeca u njoj moći baviti. Programi Dječje kuće posebno su poznati i naglašeni kroz festival Tobogan koji se razvija od 2017. godine, kojeg i dalje nastavljamo i kroz koji su djeca i roditelji aktivni sudionici u kulturi i umjetnosti, a ne samo pasivni konzumenti. Taj festival je prostor da pokažemo kako neformalno obrazovanje u kulturi i umjetnosti može biti izuzetno zabavno i privlačno djeci. To je naravno prostor magije i čarolije, svega onoga što nam je jako potrebno, posebno u ovim malo težim vremenima. Očekuju nas brojne aktivnosti koje su uvod u otvaranje zgrade Dječje kuće, koji joj daju posebnu vrijednost i ostaju kao vrlo važno nasljeđe Rijeke – Europske prijestolnice kulture“,  kazala je direktorica Kregar Šegota.

Aktivnosti programskog pravca Dječje kuće nastavljaju se i dalje. Tako je nedavno održana premijera predstave Gradskog kazališta lutaka Rijeka „Sretna kućica“, a časopis Brickzine kroz papirnato, online  i audio izdanje prati glavne aktivnosti Dječje kuće. U srpnju nas očekuju intervencije u prostoru inspirirane profesorom Baltazarom oko broda Uragan na Molu longu i na plaži Grčevo. U Rijeci, gradu koji je poslužio kao inspiracija za Baltazargradu, otvara se prva velika izložba posvećena profesoru Baltazaru.

Rekonstrukcija Ciglene zgrade u Dječju kuću provodi se u sklopu projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt. Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 162.123.324,61 kuna, a bespovratna sredstva iz EU iznose 68.206.564,00 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari