49 PROJEKTNIH PARTNERA SUDJELUJE

Na Korzu otvorena izložba plakata u sklopu EU projekta SILVANUS S koja govori o sprječavanju šumskih požara

EU projekt SILVANUS pruža ekološki održivu i klimatski otpornu platformu za upravljanje šumama kroz inovativne sposobnosti za sprječavanje i borbu protiv nastanka i širenja požara raslinja. U projektu sudjeluje 49 projektnih partnera iz cijelog svijeta među kojima i Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na postamentima na Korzu postavljeni su plakati na hrvatskom i engleskom jeziku koji opisuju projekt i njegove ciljeve i donose brojne informativne i korisne informacije za građane u svrhu smanjenja broja šumskih požara. Požari predstavljaju sve veću ugrozu za čovječanstvo uslijed klimatoloških promjena, a požari koji su se i prošlog ljeta događali na hrvatskoj obali, ali i u velikom broju susjednih zemalja, dokaz su da je rizik od požara globalni problem koji se treba rješavati zajedničkim djelovanjem.

Ovaj pilot projekt sastoji se od A i B faze, a početak ove izložbe čini A fazu koja, u sklopu sprječavanja požara i pripreme, ima za cilj podizanje svijesti građana. B faza projekta koja se sastoji od 12 točaka odvijat će se 18. i 19. travnja u Vatrogasnom trening centru Primorsko-goranske županije u Šapjanama, a bit će usmjerena na vježbu detekcije požara, monitoringa te intervencije.

Otvorenju izložbe prisustvovali su riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut, zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji je objasnio kako su Rijeka odnosno Primorsko-goranska županija odabrani za održavanje pilot programa u sklopu projekta zbog svoje vatrogasne izvrsnosti i sustava organiziranja rada. „U Vatrogasnom trening centru u Šapjanama imati ćemo priliku pokazati izvrsnost vatrogastva u Hrvatskoj, ali i govoriti o važnosti uključivanja i znanstvene zajednice budući da su uz nas partneri na projektu i Veleučilište Velika Gorica te još dvije zagrebačke tvrtke“, rekao je Šćulac.

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako se kroz ovaj projekt promoviraju nove tehnologije u vatrogastvu namijenjene prvenstveno prevenciji i sprječavanju nastanka požara. „Drago mi je što će u projektu sudjelovati pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Rijeka, ali i što se građani putem ove izložbe na Korzu mogu informirati o važnosti prevencije požara“, rekao je Filipović dok je zamjenik župana Braut iskazao zadovoljstvo što će se praktični dio programa održati upravo na županijskom poligonu u Šapjanama.

Više o praktičnom djelu koji će biti i prezentiran u Šapjanama sredinom mjeseca rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac. „Prilikom požara važan je način komunikacije i prijenos podataka između svih uključenih u određenu akciju. Valja naglasiti kako radimo na komunikacijama, na prijenosu signala putem dronova, kamera, bespilotnih letjelica kojeg onda prebacujemo u centar gdje obrađujemo dobivene podatke te odlučujemo o slanju dodatnih snaga na teren i to ćemo u Šapjanama i demonstrirati“, objasnio je Šćulac.

Projekt SILVANUS traje od 2021. do 2025. godine, a ukupna vrijednost projekta je 24.556.943,75 eura, od čega iznos EU sufinanciranja iznosi 19.902.190,63 eura.

Izložba na Korzu ostaje otvorena do 12. travnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari