RAZVOJ RIJEČKE LUKE

Galerija | Na Korzu otvorena izložba “Povijest riječke luke od konca 16. stoljeća do Rijeke Gateway”

Na postamentima postavljenima na Korzu ispred zgrade Filodrammatice otvorena je izložba “Povijest riječke luke od konca 16. stoljeća do Rijeke Gateway” koja prati razvoj riječke luke kroz povijest, prezentira sadašnjost te nudi pogled u budućnost.

Izložba u organizaciji Rijeka Gatewayja, a u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskog primorja kroz 10 izložbenih plakata donosi priču o razvoju luke u Rijeci od kraja 16. stoljeća, velikom širenju u drugoj polovici 19. st, njezinog vrhunca, razvoja tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća pa sve do današnjeg trenutka, izgradnje budućeg Rijeka Gateway kontejnerskog terminal na Zagrebačkoj obali, važnog ne samo za razvoj riječke luke već i cijele jadranske regije.

Izložba je postavljena uoči svečanog polaganja kamena temeljca na budućem terminalu čime će se obilježiti službeni početak radova kao i početak 50-godišnjeg koncesijskog razdoblja, a prema riječima Koena Bendersa, izvršnog direktora i predsjednika Uprave Rijeka Gateway ova izložba istražuje prošlost, sadašnjost, ali i budućnost riječke luke.

“Pod sloganom ‘Brže, sigurnije, dublje, zelenije’ Rijeka Gateway predstavlja terminal budućnosti gdje se spajaju brzina, ekološke ambicije i sigurnost. Njegovom izgradnjom ne mijenja se samo luka kao takva već se mijenja i način povezivanja sa svijetom. Riječka luka postaje moderna luka, spremna oblikovati budućnost pomorske trgovine, a novi terminal predstavlja našu predanost inovacijama i zaštiti okoliša. Prihvatimo nasljeđe koje nam je dano, sadašnjost koju oblikujemo i budućnost koju zajedno zamišljamo”, rekao je Koen Benders.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović rekavši kako je kroz povijest razvoj luke nametao ritam razvoja grada. “Pred nama je velika investicija u kontejnerski terminal koja znači razvoj i zamah riječke luke kojeg prati i veliki val investicija u željezničku i cestovnu infrastrukturu, kao i ostatak lučkog područja. Značajne su to investicije koje Rijeku mapiraju na svjetskoj karti i vraćaju joj značaj koji je imala u prošlosti. Vjerujem kako će novi kontejnerski terminal doprinijeti tome da što više brodara prepozna Rijeku kao luku iz koje teret brzo stiže do svih eminentnih tržišta. Riječka luka i u budućnosti će biti sjecište trgovine i mjesto susreta ljudi, bitno mjesto u identitetu građana ovoga grada”, rekao je gradonačelnik i dodao kako vjeruje da će radovi na kontejnerskom terminalu, kako je i dogovoreno, biti gotovi do sredine 2025. godine.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i ravnateljica Pomorskog I povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Tamara Mataija i Nikša Mendeš, muzejski savjetnik PPMHP-a i autor dijelova tekstova izložbe.

Izložba na Korzu ostaje otvorena do 25. rujna 2023. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari