DO 28. RUJNA

Na Korzu otvorena izložba Romola Venuccia „Rijeka: Stari grad“

U organizaciji Zajednice Talijana Rijeka na postamentima na Korzu otvorena je izložba „Rijeka: Stari grad“ autora Romola Venuccia.

Otvorenju izložbe koja prikazuje crno bijele linoleografije (linotipije i linoreze) s motivima riječkog Starog grada prisustvovali su generalni konzul Republike Italije Davide Bradanini, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, prof. Daina Glavočić i predsjednica Zajednice Talijana Rijeka Melita Sciucca.

Kako je istaknula prof. Glavočić, inače i autorica monografije o Romolu Venucciju, ovaj je umjetnik jako volio svoj grad i patio je kada se došlo do njegovog rušenja tijekom Drugog svjetskog rata. „Padale su bombe, a on je hodao okolo s blokićem u ruci i bilježio sve ruševine koje su nakon bombardiranja ostale. Bilo mu je u tom trenutku jako teško, ali je smatrao da je njegova zadaća to dokumentirati. Taj trenutak koji se mogao zabilježiti samo tada, kasnije bi bio izgubljen“, rekla je Glavočić i objasnila kako se na ovoj izložbi nalaze prikazani zakutci Staroga grada kojih danas, nažalost, više nema. Na svakoj slici se nalazi i mali plan Staroga grada sa označenim mjestom koje pokazuje na kojoj se točno lokaciji nekada određena zgrada nalazila. „Nažalost, mnogi naši sugrađani danas više ni ne znaju kako je nekada Stari grad izgledao i stoga pozivam sve, pogotovo mlade ljude da pogledaju ovu izložbu i da pokušaju u današnjem Starom gradu pronaći neke od tih lokacija“, rekla je Glavočić.

Prilikom otvorenja izložbe pročelnik Šarar istaknuo je kako je neosporno da je Venucci bio veliki slikar koji je za riječku povijest bitan jer je registrirao neke trenutke u kojima je grad bio uništen, što je zabilježio to vrijeme riječke povijesti koje nije bilo lijepo. „Ipak, ono po čemu je Venucci po meni ipak još važniji je to što on predstavlja nekakav simbol slobode.

Najviše je promoviran od strane Talijanske zajednice, ali valja istaknuti kako su njegovi roditelji bili došljaci u Rijeku, nisi bili Talijani, kao i mnogi stanovnici imali su miješano mađarsko-češko-slovensko-austrougarsko podrijetlo, ali su imali tu slobodu da odaberu pripadati talijanskom korpusu kulture. To je bitan moment jer pokazuje slobodoumnost koju je ovaj grad imao i prije vremena u kojem su Venuccijevi odlučili biti to što su bili. I upravo zato mislim da je Venucci bio jako slobodan i hrabar kada je odlučio ostati u Rijeci u vremenu kada Talijanima nije bilo lako ostati u Rijeci“, zaključio je Šarar.

Uz izložbu koja je postavljena na postamentima, građani mogu pogledati i kratki film koji prikazuje na koji način su ove linoleografije stvarane, a koji se emitira na velikom ekranu koji se nalazi u izlogu Turističkog informativnog centra Grada Rijeke.

Izložba koja je realizirana u suradnji Zajednice Talijana Rijeka s Gradom Rijeka, Talijanskom Unijom i Narodnim Sveučilištem u Trstu na Korzu će biti postavljena do 28. rujna.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views