OTVORENA DO 16. SRPNJA

Galerija | 33. obljetnica 111. brigade: U čast hrabrosti i žrtve, na Korzu otvorena izložba „33 godine Zmajeva“

U sklopu obilježavanja 33. obljetnice osnivanja 111. brigade Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske na postamentima na Korzu postavljena je izložba “33. godine Zmajeva”.

Pored pripadnika brigade na čelu s predsjednikom Kluba zapovjedništva 111. brigade Vlade Milkovića, izložbu su obišli pročelnica Upravnog za poslove Župana i Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Ermina Duraj te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Karla Mušković.

Izložba na Korzu, koju čine fotografije iz privatnih zbirki pripadnika brigade, moći će se razgledati do 16. srpnja. 111. brigada HV-a utemeljena je kao brigada Zbora narodne garde 2. srpnja 1991. godine, a u njezinom sastavu bili su pretežno Riječani, Primorci i Gorani. Brigada je, kao najveća postrojba tadašnje Operativne zone, već u rujnu  1991. godine sudjelovala u ratnim operacijama na širem području Bilaja, potom u Drenovom klancu, Otočcu i na širem području Općine Brinje (Glibodol, Dabar itd.), a na kraju i u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Tijekom Domovinskog rata mijenjala je svoj ustrojbeni sastav, a prvi zapovjednik bio je brigadni general Sergio Rabar. S područja Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, u brigadi se borilo oko 9000 bojovnika, obuku uz ratovanje prošlo je 7000 ročnika, a do njenog potpunog gašenja obučeno je još 10 0000 ročnih vojnika iz svih krajeva RH.

Na svom ratnom putu u obrani Domovine živote su dala 53 pripadnika brigade, a ranjeno je 282 pripadnika brigade, od čega 20 teško.

Od dana osnivanja brigada je dala velik doprinos u oslobođenju Republike Hrvatske. Brigada je za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog.

U sklopu obilježavanja 33. obljetnice osnivanja 111. brigade, čelnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke održali su prijem za predstavnike brigade, a počast poginulim pripadnicima brigade odana je polaganjem vijenaca na spomen obilježjima u Rijeci i Omišlju te misom zadušnicom u katedrali Sv. Vida.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari