Na Korzu postavljena izložba fotografija Rijeke snimljenih između 1945-te i 1947-me

Idi na originalni članak

Na Korzu je od 27. travnja do 10. svibnja na 25 postamenata postavljena izložba “Rijeka, sjećamo se” – Fotografski vremeplov, 1945.- 1947., s fotografijama iz fundusa Muzeja grada Rijeke koja govori o dramatičnim trenutcima zadnjih dana rata, oslobođenju Rijeke te danima neposredno nakon oslobođenja 1945./46.godine. Riječ je ukupno 50 fotografija, od kojih su dio snimili amateri, učesnici rata, a dio profesionalni fotografi.

Oglas

U povodu sedamdesete obljetnice oslobođenja Rijeke u Drugome svjetskom ratu Muzej grada Rijeke, Grad Rijeka, UABA grada Rijeke i SABA PGŽ priredili su izložbu „Rijeka, sjećamo se”. Riječ je o izložbi koja se dijelom temelji na već viđenim fotografijama prikupljenim za izložbu autora Mladena Grgurića, koja je prije sedam godina bila postavljena u Muzeju grada Rijeke i koju je pratila istoimena monografija.

Bitka za Rijeku okončana je 3. svibnja 1945. nakon što su borci 19. divizije 4. armije JA slomili posljednji otpor njemačkih postrojbi. Zbog gospodarskog i vojnostrateškog značenja Rijeka i Sušak pretrpjeli su u Drugome svjetskom ratu velika ljudska stradanja i materijalna razaranja. Kako b i onesposobili njemačke snage, anglo-američki zrakoplovi su od siječnja 1944.do travnja 1945. tridesetak puta bombardirali Rijeku. Uništena su mnogobrojna industrijska postrojenja i pojedine gradske četvrti.

Nijemci su porušili sve mostove između Rijeke i Sušaka, minirali infrastrukturne i gospodarske objekte, sušačku i riječku luku. Razorena je glavnina lučkih postrojenja i operativne obale. Nakon oslobođenja 3. svibnja 1945. odmah se prionulo obnovi grada. U prvim poratnim godinama velik doprinos dali su građani Rijeke dobrovoljnim radom.

Grad Rijeka

Exit mobile version