U PROSTORU MO KOZALA

Video | Na Kozali obilježena godišnjica ruske agresije na Ukrajinu: ‘Nedostaje mi dom ali Hrvati su jako dragi’

Prije godinu dana počeo je rat u Ukrajini. Više u video prilogu!

Mnoge Ukrajinke i Ukrajinci utočište su pronašli u Hrvatskoj. U Rijeci je pronašlo dom nekoliko stotina Ukrajinaca. Svi imaju istu želju- da rat što prije završi i da se napokon mogu vratiti doma.

“Živim u Zagrebu već tri mjeseca. Nedostaje mi dom, ali Hrvati su jako dragi. Ako me moji kolege iz razreda gledaju, pozdravljam ih. Oni su isto jako ljubazni. Dobri su i ovdje sam stekla prijatelje.”, kaže Jaroslava Ruda.

U prostoru Mjesnog odbora Kozala obilježili su godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, donosi Kanal Ri.

Riječanke i Riječani pokazali su veliko srce

Goleme patnje Ukrajinaca nikoga nisu ostavile ravnodušnima. Riječanke i Riječani pokazali su veliko srce i pružili im ruku pomoći.

“Godinu dana kako traje rat u Ukrajini, s obzirom da jako puno Ukrajinaca u Rijeci, organizirali su i riječki zbog Kalina – htjeli su to nekako obilježiti da se to ne zaboravi jer rat i dalje traje, i dalje su ratna zbivanja, jako je loša situacija”, kaže Mirana Nikolić i dodaje:

“Svima nedostaje dom, svi samo pričaju o tome, da jedva čekaju da završi rat i da se vrate u Ukrajinu. Tamo ih vuče srce. Jako puno Hrvatska pomaže i jako puno pomažu hrvatski ljudi i molitvom i dobrom riječju i pomoći.Osjećaju se svi jako ugodno ovdje, kao doma. Ali dom je dom i čim završi rat nadamo se da idemo doma svi.”.

Ukrajinskim izbjeglicama od početka rata pomaže Riječanin Vladimir Provči.

“Kada je počela agresija ja sam otvorio vrata. Odmah sam ponudio 20 kreveta i smjestio Ukrajince. Oni su boravli , neki kraće neki duže. Cijela kuća i apartman su i dalje na raspolaganju Ukrajincima.”, kaže Vladimir Provči, predsjednik Kulturnog društva Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ.

Iz prve ruke uvjerio se koliko im je teško

“Oni su divni, krasni ljudi. Sad su se malo smirili, inače bilo je ekscesnih situacija, bilo je teško. Na početku su se teško adaptirali, sad već jedan dio radi, nekako su se snašli, ali Ukrajina im je u srcu.”, dodaje predsjednik Kulturnog društva Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ.

Više u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari