BROJ OBOLJELIH U PORASTU

Na Krku i Lošinju besplatnim dermatoskopskim pregledima NZZJZ PGŽ obilježava Euromelanoma dan

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

S ciljem prevencije karcinoma kože svake se godine, u mjesecu svibnju, obilježava Euromelanoma dan. Ranim prepoznavanjem sumnjivih promjena na koži u najranijoj fazi bolesti šanse za izlječenje su velike i rastu i do 100%.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Lječilištem Veli Lošinj, povodom Euromelanoma dana organizirat će besplatne dermatoskopske preglede madeža i to: 14.5. na otoku Krku u suradnji s GD Crvenog križa Krk. Istoga dana provodit će se pregledi madeža u Velom Lošinju (Lječilište Veli Lošinj) te 25.5. u Rijeci, u suradnji s Maticom umirovljenika Rijeka.

NZZJZ PGŽ upozorava da svjetske klimatske promjene, kao i promjene u stilu života utječu na sve češću pojavnost različitih zloćudnih tumora kože, a osobito malignog melanoma u populaciji. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, melanoma od kojeg godišnje umire 41 000 oboljelih.

U Hrvatskoj je broj oboljelih u porastu. Prema posljednjim dostupnim podatcima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj novooboljelih od melanoma u Hrvatskoj je 926 (501 muškarac te 425 žena), a 211 ih je umrlo.

Melanom se nešto češće dijagnosticira kod muškaraca te je ovaj tumor na 8. mjestu najčešćih sijela raka u muškoj populaciji, dok se kod žena ubraja među 10 najčešćih sijela zloćudnih tumora.

Učestalost melanoma dramatično raste, kao i smrtnost od te bolesti. Svakog se dana u Hrvatskoj s dijagnozom melanoma susreće više od dvoje ljudi. Posebno je zabrinjavajuće što bolest pogađa mlađe osobe te što se otkrije u uznapredovaloj fazi, kada su izgledi za izlječenje manji, pa su potrebni veći napori u liječenju te bolesti. Hrvatska u odnosu na svijet bilježi nižu pojavnost melanoma, ali je zato kod nas mortalitet viši, pa stručnjaci smatraju da treba učiniti više na sprječavanju bolesti i ranom otkrivanju.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ od 2012. godine provodi program Pregledi i edukacija za rano otkrivanje melanoma sa svrhom prevencije i ranog otkrivanja promjena na madežima. Dermatoskopske preglede provodi liječnik dermatolog iz KBC Rijeka, a Program se provodi od 2012. godine i do danas se proveo u 15 gradova i općina u PGŽ. Programom je bilo obuhvaćeno 4851 osoba. Od ukupno pregledanih kod 85% nalaz je bio uredan, kod 6% osoba preporučeno je dodatno praćenje, a 9% ih je upućeno na uklanjanje visoko suspektnih madeža.

Prevencija je važna budući da su rana dijagnoza i rani početak liječenja presudni za bolesnika. Ona podrazumijeva samopregled madeža, kao i dermatološku kontrolu istih, posebno ukoliko postoje naznake da bi madež mogao biti opasan, kao i mjere i postupci koji mogu spriječiti da se melanom razvije. Sve pigmentne promjene treba pažljivo pratiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari