NOVIH 80-AK MJESTA

Na Krnjevu će se izgraditi vrtić ‘Fiume’, govorit će se talijanskim jezikom. Sporazum potpisali Grad Rijeka i zajednice Talijana

U zajednici Talijana Rijeka potpisan je sporazum između Grada Rijeke, Zajednice Talijana Rijeka i Unione Italiana o izgradnji novog Dječjeg vrtića Fiume na Krnjevu čime će se vrtićki kapaciteti riječkih gradskih vrtića povećati za više od 80 mjesta

Sporazum su potpisali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednik Unione Italiana Maurizio Tremul i predsjednica Zajednice Talijana Rijeka Melita Sciucca.

Sporazum su svi potpisnici ocijenile povijesnim, kako za djecu i odgajatelje, tako i za nacionalne manjine i zajednicu u cjelini.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovati zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, zamjenica konzula Republike Italije u Rijeci Patrizia Ruggiero, pročelnici nadležnih Odjela Grada Rijeke, predstavnici Dječjeg vrtića Rijeka, Zajednice Talijana Rijeka, Unione Italiana, Vijeća za talijansku nacionalnu manjinu za Grad Rijeku i drugi.

Budući dječji vrtić imat će 5 odgojnih skupina

Budući dječji vrtić simbolična naziva Fiume imat će 5 odgojnih skupina, dvije jasličke i dvije vrtićke na talijanskom jeziku i jednu s programom na hrvatskom jeziku i ranim učenjem talijanskog jezika. Ukupna vrijednost izgradnje i opremanja vrtića na Krnjevu procijenjena na 1.704.160,86 eura s PDV-om pri čemu će Unione Italiana osigurati iznos od 796.336,86 eura, a Grad Rijeka preostali iznos do pune vrijednosti investicije.

Kako je prigodom potpisa sporazuma naglasio gradonačelnik Filipović, uvažavajući potrebu za postojanjem ustanove za odgoj i obrazovanje djece predškolske dobi na talijanskom jeziku, odnosno djece pripadnika talijanske manjine na području grada Rijeke, Talijanska unija, Zajednica Talijana Rijeka i Grad Rijeka postigli su partnerski dogovor o gradnji novog vrtića – Dječjeg vrtića Fiume.

Cilj ovog projekta kojim se potvrđuje dobra suradnja sa institucijama talijanske nacionalne manjine u Rijeci je omogućiti djeci pripadnika talijanske nacionalne manjine njihovu vlastitu predškolsku ustanovu pored četiri osnovnoškolske i jedne srednjoškolske ustanove za talijansku manjinu koje djeluju na području našega grada.

Izgradnjom i opremanjem novog vrtića Fiume, kapaciteti riječkih gradskih vrtića povećat će se za 84 mjesta.

Filipović je zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji ovog sporazuma, ponajprije Unione Italiana i Zajednici Talijana Rijeka te Vladama Republike Italije i Republike Hrvatske na financijskom angažmanu.

Filipović: Djeca i djelatnici dobit će moderno uređene i opremljene prostore

“Ovo će biti novi vrtić u kojem će djeca predškolskog uzrasta i djelatnici dobiti moderno uređene i opremljene prostore usklađene s državnim pedagoškim standardom za nove generacije djece koja dolaze. Naš je trajni zadatak kroz proširenje mreže i izgradnjom dječjih vrtića osigurati da sva djeca budu upisana u jaslički i vrtićke programe, što smo kao cilj odredili i na početku našeg mandata”, kazao je Filipović.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

Predsjednica Zajednice Talijana Rijeka Melita Sciucca je naglasila kako je ovo važan dan za djecu Rijeke ali i za odgoj i školstvo, Zajednicu Talijana i zajednicu u cjelini. “Izgradnja ovog vrtića obogatit će odgoj i školstvo uRijeci i odgoj i školstvo pripadnika nacionalnih manjina. Nadam se da se tu neće stati te da će se otvarati i nove vrtićke grupe, a još bolja kvaliteta će se postići i autonomnom direkcijom vrtića”, kazala je Sciucca.

Predsjednik Unione Italiana Maurizio Tremul je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ove ideje koja je pokrenuta još davne 2011. g. potpisom Pisma namjere. Tremul je posebno istaknuo ulogu Furia Radina potpredsjednika Hrvatskog sabora i zastupnika talijanske nacionalne manjine, te gradonačelnika Filipovića i njegovih suradnika.

Svrha je minimizirati moguću izoliranost djece zbog jezične barijere

Budući vrtić imat će 5 odgojnih skupina, dvije jasličke i tri vrtićke, od čega četiri s programom na talijanskom jeziku te jednu s programom na hrvatskom jeziku i ranim učenjem talijanskog jezika.

Naime, kao optimalno rješenje u svrhu postizanja potrebne ravnoteže jasličkih i vrtićkih skupina ustanovljeno je formiranje 2 jasličke odgojno-obrazovne skupine i 2 vrtićke odgojno-obrazovne skupine namijenjene pripadnicima talijanske nacionalne manjine te 1 skupine namijenjene djeci hrvatske nacionalnosti, u kojoj bi se za djecu vrtićke dobi provodio program ranog učenja talijanskog jezika.

Svrha je minimizirati moguću izoliranost zbog jezične barijere i promicati društveno zajedništvo, te stvoriti suradničko i podržavajuće okruženje kao bitne sastavnice za ukupan rast i razvoj svakog djeteta.

Ukupna trenutna procijenjena vrijednost izgradnje i opremanja vrtića na Krnjevu iznosi 1.704.160,86 eura, s PDV-om pri čemu će Talijanska unija osigurati iznos od 796.336,86 eura, a Grad Rijeka preostali iznos do pune vrijednosti investicije.

Podsjetimo, Grad Rijeka je projekte izgradnje novog vrtića Krnjevo i dogradnju vrtića Galeb prijavio na javni poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te osigurao maksimalni iznos bespovratnih sredstava. Za izgradnju i opremanje Dječjeg vrtića na Krnjevu Gradu Rijeci su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 907.824,01 eura, a za dogradnju vrtića Galeb sredstva u iznosu od 324.905,43 eura.

Građevinska dozvola krajem 2023. godine?

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva je kazao kako već sutra kreće natječaj za izradu projektne dokumentacije, a gradonačelnik Filipović je izrazio uvjerenje kako će pravomoćna građevinska dozvola biti izdana krajem 2023. godine nakon čega slijedi postupak javne nabave za izbor izvođača a potom će se moći utvrditi i stvarni troškovi izgradnje vrtića.

Planirano trajanje radova na izgradnji i opremanju vrtića je godinu dana od početka radova koji će započeti nakon odabira izvođača.

Novi dječji vrtić Fiume gradit će se na lokaciji kontaktne zone starog naselja Zamet-Baredice i novog naselja Krnjevo, odnosno između Nove ceste i ulice Braće Monjac te Becićeve ulice na ukupnoj površini od oko 3500 m², dok će sam vrtić imati površinu od oko 1450 m2.

Vrtić će se graditi modularnim načinom kao prizemnica od drvene građe

Prema idejnom rješenju projektanta Marka Frankovića, vrtić će se graditi modularnim načinom kao prizemnica od drvene građe.

Podsjetimo, program rada u skupinama djece pripadnika talijanske nacionalne manjine na području Grada Rijeke provodi se od 1967. godine, a danas je programom obuhvaćeno oko 130 djece raspoređenih u 7 skupina (1 jaslička i 6 vrtićkih) na 6 lokacija u sastavu Dječjeg vrtića Rijeka.

Izgradnja novog vrtića Fiume smanjit će izazove dislociranosti te će olakšati i unaprijediti rad, međusobnu komunikaciju i programske aktivnosti koje se provode sa skupinama djece pripadnika talijanske nacionalne manjine te će dodatno ojačati kapacitete, prvenstveno jasličkih skupina, za pripadnike talijanske nacionalne manjine, a za koje posljednjih godina postoji povećana potreba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari