TRENDOVI SE MIJENJAJU

Video | Na Kvarneru grozničava potraga za sezonskim radnicima! Znate li iz kojih zemalja najviše stižu u Rijeku i okolicu?

U preduskrsno vrijeme na Zavodu za zapošljavanje već je godinama trend rasta potražnje za sezonskim radnicima. Više u videoprilogu!

Stranci su u potrazi za poslom, a riječki ugostitelji, zbog povećanja obujma posla tijekom ljeta, u potrazi su za dodatnom radnom snagom koja najčešće dolazi iz BiH, Srbije, Nepala, Bangladeša i Filipina, piše Kanal Ri.

Treba naglasiti da je prema statistikama riječkog Zavoda za zapošljavanje trenutno najniža stopa nezaposlenosti u proteklih 20 godina, ali broj traženih radnih dozvola za strance ove se godine popeo na više od 4 i pol tisuće.

Po svemu sudeći, sezonski radnici će u budućnosti većinski biti stranci!

”Kuhari, konobari, recepcioneri, turistički animatori, čistačice i tako to.. Ali vide se promjene na tržištu rada, tako da su nam ove godine maseri se probili u prvih 15 – zbog toga što je sve više wellnes ponuda”, rekao je predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područna služba Rijeka Željko Marković.

Trendovi se mijenjaju, a mijenja se i kadar. Ubrzano opada broj zahtjeva za sezonskim zanimanjima na nacionalnoj razini, a povećava se broj izdanih radnih dozvola za strance.

”Zbog toga što su naši poslodavci uvidjeli da teško popunjavaju potrebe za tim radnicima ili djelomično ili u cjelosti – na neki način se smanjio broj oglašavanja jer su opredijelili za uvoz, dolazak državljana trećih zemalja”, napominje Marković.

Jedan od onih koji je svoju zemlju zamijenio Hrvatskom je i Nemanja Rajović koji je 2018. godine počeo raditi kao konobar tijekom ljeta, ali je naposlijetku odlučio da je cjelogodišnji rad u ugostiteljstvu puno bolja opcija od sezonskog,donosi Kanal Ri.

Njegovu izjavu pogledajte u videoprilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari